7 tips voor langer haar!

  • Geplaatst op
  • Door Annabel (Hairandbeautyonline)
  • Geplaatst in haarproblemen
  • 0

7 tips voor langer haar!

Veel mensen dromen van lang haar, maar het is niet altijd even makkelijk dat ook te bereiken. Gelukkig hebben we een aantal tips om de haargroei te stimuleren voor langer haar!

Veel mensen dromen van lang haar, maar het is niet altijd even makkelijk dat ook te bereiken. Het is niet zeldzaam dat haar te langzaam groeit om, voordat de puntjes weer bijgeknipt moeten worden, echt lang haar te krijgen. Vaak is het haar dan te ongezond om goed te kunnen groeien. Lees er alles over in deze blogpost!

De haargroei

Gemiddeld groeit haar 0,5 tot 1,7 cm per maand. Hoe snel je haar groeit hangt af van allerlei factoren, zoals leeftijd, geslacht en gezondheid. 

Haargroei bestaat uit drie groeifases. Elke fase heeft duidelijke eigen kenmerken. De eerste en tevens langste fase is de anagene fase. In de anagene fase groeit je haar actief. Deze groeifase kan maar liefst twee tot acht jaar duren. Om haargroei te stimuleren is het dan ook belangrijk deze fase zo lang mogelijk te rekken.

De tweede fase is de catagene fase die slechts vier tot zes weken duurt. In deze fase stopt je haar met groeien en maakt het zich los van de bloedtoevoer van je hoofdhuid.

De laatste, telogene fase is ook wel de rustfase. Na twee tot drie maanden zullen deze volgroeide haren langzaam uitvallen waarna er weer nieuwe haren beginnen te groeien. Om de haargroei te stimuleren kun je je dus ook richten op het verminderen van haaruitval in deze laatste fase. Uitvallende haren zijn dus overigens geen reden tot zorg. Iedereen verliest zelfs per dag gemiddeld 50-100 haren!

Hoezo wordt mijn haar niet lang?

De meest voorkomende reden voor langzaam groeiend haar is beschadigd haar. Beschadiging kan in alle delen van het haar zitten: het haarzakje, de aanzet, de lengten en/of de punten.

In de haarzakjes begint de groei van haar dus bij beschadiging hiervan kan de haargroei niet goed op gang komen. Beschadigde haarzakjes wijzen vaak op een gebrek aan keratine. Keratine is namelijk de belangrijkste bouwstof van je haar, dus als je haar te weinig keratine bevat zal het snel afbreken.

Ook bij de haaraanzet/hoofdhuid kunnen beschadigingen van het haar optreden. Huidschilfers door een droge of vette hoofdhuid kunnen de haargroei namelijk belemmeren. De hoofdhuid kan gaan jeuken waardoor je gaat krabben, maar daarmee kun je je haar ook beschadigen.

In de lengten van je haar is er een grote kans op schade door allerlei verschillende factoren. Dit deel van het haar wordt vaak en veel blootgesteld aan borstels, hittetools, UV-straling en nog veel meer. Zonder een goede bescherming en verzorging van je haar zal dit al snel leiden tot beschadigd haar wat snel afbreekt.

Haarpunten zijn ook erg gevoelig voor beschadiging. Dit is natuurlijk het oudste deel van je haar en heeft al veel te verduren gekregen. Vaak gaan haarpunten splijten, wat onherstelbaar is en niet bijdraagt aan de gezondheid van je haar. 

Beschadigd haar breekt snel af wat natuurlijk lang haar flink in de weg staat. Zoals je ziet is beschadiging van het haar snel gebeurd. Extra reden dus om zoveel mogelijk schade toch te voorkomen!

Tips voor langer haar

Helaas zijn er geen wondermiddeltjes die je haar direct enorm zullen laten groeien, maar er zijn zeker wel een aantal tips om de haargroei te stimuleren. Het belangrijkste om de haargroei te kunnen stimuleren is gezond en goed verzorgd haar. De meeste tips voor stimulering van de haargroei dragen dan ook eigenlijk bij aan één doel, namelijk de minimalisering van haarbeschadiging. Gezonder haar breekt namelijk minder snel af en groeit sneller.

TIP 1: Eet en drink gezond

Het veranderen van je eetgewoontes is een eerste heel belangrijke stap. Hoe kan een ongezond lichaam immers gezond haar hebben? Zorg er vooral voor dat je genoeg vitamines en mineralen binnenkrijgt via je voeding of voedingssupplementen, want die kunnen zeer positieve effecten hebben op je haar. Zo kunnen vitamine B (Biotine) en het mineraal Selenium bijdragen aan de aanmaak van keratine en zo de haarstructuur versterken en de kans op de groei van gezond en sterk haar maximaliseren. Je haar bestaat namelijk voor een groot deel uit keratine, wat een proteïne is. Dus hoe meer proteïnen je eet, hoe sterker je haar wordt en hoe meer de haargroei gestimuleerd wordt. Proteïnes zitten bijvoorbeeld veel in vlees, vis, eieren, soja, kaas, bonen en linzen. Er zijn overigens ook speciale proteïnemaskers die je kunt gebruiken, zoals de Redken All Soft Heavy Cream en de Imperity Milano Yogurt Flower Mask.

Een product dat je kan helpen met het binnenkrijgen van genoeg vitamines is de Beauty Bear Hair Vitamines. Met deze gummies krijg je op een snelle, gemakkelijke én lekkere manier alle vitaminen binnen die nodig zijn om haar te versterken en zo gezonde haargroei te bevorderen.

Ook is het drinken van genoeg water een must, want niet alleen je lichaam moet gehydrateerd worden, ook je haar. Droog haar breekt namelijk sneller af en dan zal het ook niet lang groeien. 1,5 tot 2 liter water per dag dus!

TIP 2: Verzorg je hoofdhuid goed

Ook de verzorging van je hoofdhuid is belangrijk om de kans op beschadiging zo klein mogelijk te maken. Dit kan door je haar niet te vaak te wassen, want bij het wassen verwijder je ook belangrijke vetten van je hoofdhuid waardoor de talgproductie op hol kan slaan. Daarnaast kun je producten gebruiken die de hoofdhuid verzorgen en/of roos tegengaan voor een gezondere hoofdhuid zonder jeuk.

TIP 3: Gebruik de juiste haarproducten

De juiste haarproducten kunnen al een groot verschil maken. Het is hierbij van belang dat je een shampoo en conditioner gebruikt die passen bij jouw haartype om het haar zo gezond mogelijk te maken/houden. Gebruik het liefst shampoo en conditioner zonder gevaarlijke chemicaliën, sulfaten, siliconen en parabenen. Gebruik een shampoo ook altijd in combinatie met een conditioner om het haar te voeden en beschermen. Ook voor glanzend en handelbaarder haar én een snellere haargroei op de langere termijn is het gebruik van conditioner belangrijk.

Gebruik daarnaast één keer per week een haarmasker om het haar even wat extra verzorging te bieden en de anagene fase zo nog iets te verlengen.

Een productlijn die het haar goed beschermt tegen beschadiging is bijvoorbeeld de CHI Keratin Silk Infusion lijn. Deze producten beschermen dus het haar tegen beschadiging, maar ze herstellen al (heftig) beschadigd haar ook om (verdere) haarbreuk te voorkomen en het haar te versterken. De lijn bestaat uit onder andere shampoos, conditioners, haarmaskers en een treatment.

TIP 4: Was je haar op de juiste manier

Het wassen van je haar doe je waarschijnlijk helemaal op de automatische piloot, maar er zijn een aantal veelgemaakte fouten: te vaak wassen, te heet water, te veel shampoo, shampoo stevig inmasseren, conditioner op je hoofdhuid, haren droogwrijven en haar kammen als het nat is. Door deze dingen te voorkomen zal je haar op een betere manier behandeld en dus gezonder worden.

TIP 5: Gebruik zo min mogelijk hittetools

Hittetools drogen je haar uit en beschadigen het haar met hun hitte. Je haarpunten kunnen hierdoor gaan splijten of zelfs afbreken. Gebruik hittetools dus zo min mogelijk, en gebruik altijd een hittebeschermer als je toch je haar wilt stylen met een hittetool. Probeer daarnaast maximaal twee keer per dag je haar te borstelen, want ook een borstel is helaas niet de beste vriend van je haar.

TIP 6: Ga voor een knipbeurt

Dit klinkt misschien gek, maar als je gespleten haarpunten hebt, wat vaak voorkomt, kun je die puntjes maar beter afknippen. Zonder die gespleten punten is je haar namelijk gezonder en gezonder haar groeit beter. Daarnaast zorg je ervoor dat je haar niet verder kan splijten door de gespleten puntjes af te knippen. Regelmatig een stukje van je haar afknippen om het vervolgens weer langer te laten groeien is dus helemaal niet zo gek! Lees meer over gespleten haarpunten in deze blogpost!

TIP 7: Vermijd stress

We weten het, dit is een stuk makkelijker gezegd dan gedaan, maar stress kan het lang laten groeien van je haar wel belemmeren. Langdurig veel stress ervaren komt je lichaam namelijk niet ten goede, zo ook je haar niet. Het kan zelfs leiden tot plotselinge haaruitval. Hoewel dit lang niet bij iedereen gebeurt, is voorkomen natuurlijk altijd beter dan genezen.

Veel gevaren dus op beschadigd haar, maar ook veel tips om die beschadiging te minimaliseren en uiteindelijk dat mooie lange haar te bereiken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *