Alles over haarverf!

 • Geplaatst op
 • Door Annabel
 • Geplaatst in haarverf
 • 0

Alles over haarverf!

Zo’n 60% van de vrouwen verft haar haar wel eens: dat zijn dus enorm veel vrouwen! De wensen van al deze vrouwen zijn natuurlijk niet hetzelfde, daarom zijn er ook zoveel verschillende soorten, merken en kleuren haarverf. In deze blogpost vertellen we je over welke soorten haarverf er zijn zodat jij een goede keus kan maken!

Ongeveer 60% van de vrouwen verft haar haar wel eens. Haarverf is dus een onmisbaar product geworden voor veel vrouwen. Als je een haarverf wilt uitkiezen is het wel handig om te weten welke soorten haarverf er allemaal zijn. Bij het kiezen van een haarverf is het belangrijk om te bedenken hoe lang je wil dat de kleur goed blijft zitten. De kleur vervaagt eigenlijk altijd wel, maar de ene soort wel sneller dan de ander. Dus kies je voor een tijdelijke kleur of kies je voor een kleurtje die lang blijft zitten? In deze blogpost vertellen we over de verschillende soorten haarverf die er zijn en wat ze doen!

Permanente haarverf

Permanente haarverf biedt een blijvend kleurresultaat. De kleur zal wel iets vervagen maar verdwijnt alleen door het uit te laten groeien, te blonderen of in een andere kleur te verven. Deze haarverf biedt over het algemeen volledige grijsdekking. Permanente haarverf moet je aanmaken met een waterstof (3%, 6%, 9% of 12%), gelijkmatig verdelen over het haar voor een resultaat zonder kleurverschillen, meestal ongeveer 30 minuten laten intrekken en daarna grondig uitspoelen. Je nieuwe haarkleur is daar!

Permanente haarverf bevat meestal ammoniak (lees verderop over haarverf zonder ammoniak). De ammoniak zorgt ervoor dat de haarschubben open gaan staan. De waterstofperoxide die je gemengd hebt met de haarverf gaat dan het haar binnen en breekt eigen haarpigmenten af zodat de eigen haarkleur ‘verwijderd’ wordt. De kleurpigmenten gaan vervolgens ook door de geopende haarschubben het haar binnen en vormen lange ketens met de waterstofperoxide. Na de kleurbehandeling sluiten de haarschubben zich waardoor de kleurpigmenten ‘gevangen’ zitten in het haar. De kleurpigmenten kunnen er ook niet meer uitkomen doordat het nu lange ketens zijn. De kleuring blijft op deze manier lang zitten.

Zoals gezegd zal de haarkleur wel iets vervagen, vooral als het regelmatig blootgesteld wordt aan bijvoorbeeld zon en zee. Het is daarom belangrijk om gekleurd haar goed te verzorgen met haarproducten die speciaal zijn ontwikkeld voor gekleurd haar. Door deze producten te gebruiken vervaagt de kleur minder snel en blijft de kleur langer levendig. We bieden verschillende producten aan die speciaal zijn ontwikkeld voor gekleurd haar: shampoo, conditioner, haarmasker, haartreatment en leave-in conditioner. Klik op de website bij de gewenste productgroep bij de zoekfilter ‘haartype’ op de keuze ‘gekleurd haar’ voor de geschikte producten!

De populairste soorten permanente haarverf in ons aanbod:

 1. Wella Koleston
 2. Schwarzkopf Igora Royal
 3. L’Oreal Majirel
 4. Imperity Singularity
 5. Kis Keracream

Op zoek naar een goede waterstof voor je permanente haarverf? Probeer dan eens de Imperity Singularity Oxivator Waterstof. Deze waterstof is voordelig en werkt uitstekend voor elke haarverf!

Demi-permanente haarverf

Demi-permanente haarverf zit tussen permanente en semi-permanente haarverf in. Demi-permanente haarverf blijft over het algemeen tot ongeveer 28 wasbeurten zitten en biedt tot 60% grijsdekking. De kleur zal langzaam uit het haar verdwijnen door vervaging. Hierdoor zal je weinig last hebben van uitgroei: tegen de tijd dat de uitgroei goed zichtbaar zou zijn is de kleur al zo goed als verdwenen. Bij demi-permanente haarverf komt in tegenstelling tot bij permanente haarverf geen ammoniak aan de pas. Wel moet er een developer gebruikt worden, maar deze heeft vaak een lager percentage dan de waterstof die gebruikt wordt bij permanente haarverf. De haarschubben zullen minder ver open gaan staan dan bij permanente haarverf en de eigen haarpigmenten zullen nauwelijks afgebroken worden. Er dringen door het gebrek aan ammoniak een stuk minder kleurpigmenten het haar binnen. De kleurpigmenten en de waterstofperoxide komen ook minder diep in het haar. De kleur blijft voornamelijk aan de oppervlakte van het haar en zal daarom niet permanent zijn. 

Wij bieden de volgende soorten demi-permanente haarverf aan:

 1. Goldwell Colorance Tube (verkrijgbaar in vier tinten)
 2. Goldwell Colorance Bus (verkrijgbaar in drie tinten)
 3. Framesi FramColor Eclectic
 4. Schwarzkopf Igora Vibrance

We bieden ook een waterstof aan die speciaal is ontwikkeld voor demi-permanente haarverf: Kadus Professional Color Demi-Permanent Waterstof. Deze waterstof is verkrijgbaar in 1,9% en 4%.

Semi-permanente haarverf

Semi-permanente haarverf vervaagt na een aantal wasbeurten. Een semi-permanente haarverf blijft meestal zo’n drie tot tien wasbeurten zitten. De kleur zal steeds minder intens worden en uiteindelijk verdwijnen. Deze verf biedt tot 30% grijsdekking en is vooral handig als je een nieuw kleurtje uit wil proberen of als je je (demi-)permanent gekleurde haar even wil opfrissen. Het verschil met permanente en demi-permanente haarverf is dat de kleurpigmenten niet ín je haar maar óm je haar gaan zitten. Semi-permanente haarverf dringt dus niet door tot in je haar omdat er geen ammoniak in zit. De haarschubben gaan niet open staan waardoor de kleurpigmenten niet naar binnen kunnen dringen. Er hoeft ook geen developer gebruikt te worden bij semi-permanente haarverf waardoor de eigen kleurpigmenten behouden blijven. De haarverf hecht zich aan de buitenkant door middel van filmvormende polymeren en zo krijgt de haar zijn nieuwe kleur. Doordat de kleur op de oppervlakte van het haar blijft zitten is de kleur er vrij snel weer uit. 

Populaire soorten semi-permanente haarverf zijn:

 1. La Riche Directions
 2. Crazy Color
 3. Schwarzkopf Igora Colorworx
 4. Imperity I Am Color
 5. KIS KeraDirect

Het verschil

Er is dus permanente, demi-permanente en semi-permanente haarverf. Permanente haarverf biedt een blijvend kleurresultaat doordat de kleurpigmenten het haar binnendringen en het geeft meestal 100% grijsdekking. Demi-permanente haarverf blijft tot ongeveer 28 wasbeurten zitten en biedt tot 60% grijsdekking. De kleurpigmenten dringen weinig door tot in het haar. Semi-permanente haarverf blijft het kortst zitten: drie tot tien wasbeurten. De kleurpigmenten blijven op de oppervlakte van het haar. De verf biedt tot zo’n 30% grijsdekking. Het verschil tussen de verschillende soorten haarverf zit dus voornamelijk in hoe lang de kleur blijft zitten, hoe hoog de grijsdekking is en of er een developer en ammoniak aan te pas komt. 

Haarverf zonder ammoniak

Zoals je hebt gelezen werken demi-permanente haarverf en semi-permanente haarverf zonder ammoniak, maar in permanente haarverf zit meestal wel ammoniak. Ammoniak is een gas met een sterke geur. Ammoniak wordt vaak opgelost in water om als schoonmaakmiddel te kunnen gebruiken, dan heet het ammonia. In haarverf zit overigens vaak onverdunde ammoniak. De geur is zo sterk en indringend dat de geur soms nog dagen in je haar blijft zitten na het verven. Ammoniak wordt toegevoegd aan haarverf zodat de haarschubben geopend worden en de kleurpigmenten het haar binnen kunnen gaan. Zo kunnen de kleurpigmenten goed opgenomen worden wat voor een goede dekking zorgt. Ammoniak is overigens helemaal niet zo goed voor je haar want het droogt het haar uit. De haarschubben sluiten na een kleurbehandeling ook vaak niet meer goed waardoor je haarpunten sneller splijten. Door deze negatieve bijwerkingen van ammoniak in haarverf wordt er ook steeds meer haarverf zonder ammoniak aangeboden, al is dit nog in volle ontwikkeling. 

Ammoniak beschadigt dus je haar. Je haarschubben worden geopend, maar zullen niet meer helemaal perfect sluiten. Hierdoor wordt je haar zwak en breekbaar. Ook verdwijnt er zwavel uit je haar, terwijl zwavelverbindingen in je haar juist zorgen voor een stevige textuur. Zonder zwavel kan je haar hard en broos worden. Een haarverf zonder ammoniak is minder agressief en beschadigt je haar minder waardoor je haar er gezonder uitziet. Bovendien heeft haarverf zonder ammoniak een minder heftige geur. 

Haarverf zonder ammoniak bevat een alternatieve werkende stof, genaamd mono-ethanol-amine (MEA). Dit stofje opent de haarschubben op een mildere manier dan ammoniak dat doet. Waar ammoniak de haarschubben wijd open zet, zet MEA de haarschubben op een kiertje. Hierdoor is er minder kans op schade, maar de kleurpigmenten dringen minder diep door in de haarkern. De kleur vervaagt daarom over het algemeen iets sneller dan bij haarverf met ammoniak, maar voor je haar is het ook een kwestie van wennen. Als je overstapt op ammoniakvrije haarverf na jaren haarverf gebruikt te hebben mét ammoniak kan je je wel voorstellen dat je haar niet meteen perfect reageert. Misschien is het resultaat eerst niet 100% wat je verwacht had, maar hoe vaker je ammoniakvrije haarverf gebruikt, hoe langer en beter de haarverf blijft zitten. Als je heel hard grijs haar hebt, kan het zijn dat de haarverf niet goed dekkend werkt, maar voor veruit de meeste mensen werkt het hartstikke goed!

Haarverf zonder ammoniak is ook een stuk natuurlijker dan haarverf met ammoniak. Het is dus niet alleen minder schadelijk voor je haar, het is ook minder schadelijk voor het milieu. Ammoniakvrije haarverf stinkt bovendien niet, geeft een natuurlijk resultaat en houdt je haar gezonder, dus probeer het eens uit! 

Wij bieden de volgende soorten haarverf zonder ammoniak aan:

 1. Imperity Impevita Haarverf Ammoniak Vrij
 2. Indola Profession Zero Amm
 3. Indola Profession Itone
 4. Schwarzkopf Essensity Color

Haarverf is er dus in verschillende soorten en per soort zijn er ook weer veel verschillende merken, kleuren en soorten. Voor iedereen is er wel een geschikte haarverf, of je nu een nieuw kleurtje uit wilt proberen of permanent een nieuw kleurtje wil. Er is zelfs een milieuvriendelijkere haarverf: haarverf zonder ammoniak! Bedenk dus goed wat jij wil en zoek daar een geschikte haarverf bij, of vraag ons gerust om advies!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *