Alles over pluizig haar!

Alles over pluizig haar!

Vaak last van pluizig haar? Kom erachter wat de oorzaak is en wat je eraan kan doen door de nieuwe blogpost te lezen!

Pluizig haar: wie heeft er nooit last van? Zeker in deze natte periode van het jaar hebben veel mensen last van pluizig haar, maar we hebben allemaal liever glad en glanzend haar. In deze blogpost vertellen we je wat de meest voorkomende oorzaken zijn van pluizig haar en we geven tips om van dit pluizige haar af te komen!

Hoe kom je aan pluizig haar?

Pluizig haar krijg je als je haar droog en/of beschadigd is. Als je haar namelijk droog of beschadigd is, gaan de haarschubben, de buitenste beschermlaag van je haar, openstaan waardoor het haar (nog meer) uitdroogt. Om dat tegen te gaan probeert je haar vocht uit de omgeving op te nemen, maar hierdoor wordt je haar pluizig. Beschadiging of uitdroging van je haar kan verschillende oorzaken hebben, waaronder:

Te warm douchen – Ondanks dat veel mensen houden van een lekkere hete douche is dat niet altijd goed voor je haar. Een te hoge watertemperatuur opent de haarschubben waardoor het haar dus uit zal drogen en vocht uit de omgeving zal halen waardoor het gaat pluizen. Wees gerust: koud douchen hoeft niet, maar douche gewoon warm in plaats van heet.

Gebruiken van stylingtools – Niet alleen door een te hoge temperatuur van het water, maar ook door een te hoge temperatuur van stylingtools kan het haar beschadigd raken en uiteindelijk gaan pluizen. 

Te vaak haren wassen – Te vaak je haren wassen kan je haar uitdrogen doordat shampoo ook goede, natuurlijke oliën wegwast. Door deze uitdroging kan je haar weer gaan pluizen.

Te vaak borstelen – Borstelen is belangrijk om het haar te ontklitten en natuurlijke oliën te verdelen, maar het te vaak borstelen van je haar kan het haar beschadigen. Er ontstaat namelijk wrijving tijdens het borstelen waardoor haarschubben beschadigd kunnen raken en open kunnen gaan staan. 

Haren droogwrijven – Net als bij het borstelen van je haren ontstaat er wrijving bij het ruw afdrogen van je haar met een handdoek. Ga dus voorzichtig te werk bij het drogen van je haren en wrijf niet te veel met je handdoek over je haar om beschadiging met pluishaar als gevolg te voorkomen.

Vochtig weer – Je hebt hier weinig invloed op, maar je herkent het vast: na buiten te zijn geweest in regenachtig of vochtig weer is je haar niet meer zoals het geweest is. Dat komt doordat het haar het vocht uit de lucht opneemt, maar zoals gezegd wordt je haar hiervan pluizig. 

Zon, zee, chloor – Zon, zee en chloor maken je haar ook niet gelukkig. Ze kunnen je haar uitdrogen en daarom is het van groot belang je haar goed te beschermen tijdens het zonnen en zwemmen. Hoe je dit doet kun je lezen in deze blogpost.

Chemische behandelingen – Verven en permanenten is niet heel goed voor je haar. Ondanks het mooie resultaat kunnen chemische behandelingen je haar beschadigen waardoor het kan gaan pluizen. 

Tips tegen pluizig haar

Pluizig haar is heel normaal en je hoeft je er zeker niet minder om te voelen, maar toch hebben we zelf liever een gezond, pluisvrij kapsel. Om dit te kunnen bereiken zetten we een aantal tips voor jou op een rijtje.

Kappersbezoekje

Om te beginnen is het belangrijk met een zo gezond mogelijk kapsel te beginnen door gespleten haarpunten af te laten knippen. Als je gespleten haarpunten hebt, is je haar namelijk beschadigd en door deze puntjes er af te knippen kunnen de haren niet verder splijten. Een gezonder kapsel, en daardoor minder droog en minder pluizig haar, begint dus bij het laten afknippen van de (gespleten) puntjes!

Wil je meer weten over gespleten haarpunten en wat je daar tegen kan doen? Lees dan deze blogpost!

Gebruik de juiste haarproducten

Het gebruiken van de juiste haarproducten is essentieel voor gezond en daarmee pluisvrij haar. Als je veel last hebt van pluizig haar is je haar waarschijnlijk droog en beschadigd, dus is het verstandig ook een shampoo tegen droog en/of beschadigd haar, een conditioner tegen droog en/of beschadigd haar en af en toe een haarmasker tegen droog en/of beschadigd haar te gebruiken. Deze producten kunnen het haar hydrateren en daarmee uitdroging, de onderliggende oorzaak van pluishaar, voorkomen. Gebruik voor een optimaal resultaat alle producten uit dezelfde lijn, zoals Imperity Organic Mi Dollo Di Bamboo, Orofluido of L’Oreal Absolut Repair Gold Quinoa. Was overigens niet te vaak je haar, want dat kan dus juist pluizig haar veroorzaken!

Naast een goede shampoo, conditioner en haarmasker is het verstandig af en toe een haarolie te gebruiken. Ook haarolie gaat droog haar tegen en maakt het haar glad. Wrijf een paar druppels olie tussen je handpalmen, breng het aan op het droge, pluizige haar, borstel of kam het door om de olie gelijkmatig te verdelen en dag pluizig haar!

Gebruik een hittebeschermer

Gebruik altijd een hittebeschermer bij het gebruik van een stylingtool! We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, maar het gebruiken van een hittebeschermer is van essentieel belang bij het gebruiken van een hittestylingtool. Zonder een hittebeschermer zal het haar beschadigd raken waardoor het dus ook sneller gaat pluizen. Daarnaast is het verstandig de föhn, krultang of stijltang er niet te vaak bij te pakken, want hoe minder je deze gebruikt, hoe minder ze jouw haar beschadigen.

Droog en borstel je haar met liefde

Het borstelen en ruw afdrogen van je haar creëert wrijving waardoor je haar beschadigd kan raken. Het is daarom belangrijk niet te vaak je haar te borstelen en je haar voorzichtig af te drogen. Ga niet hard wrijven of hardhandig je haar in de handdoek draaien, maar knijp het voorzichtig ‘droog’. Borstel je haar daarnaast maximaal twee keer per dag en borstel je haar zo min mogelijk als het nat is.

Gebruik anti-pluis producten

Het bewijs dat pluizig haar een algemeen bekend ‘probleem’ is, is dat er speciale anti-pluis producten zijn. Verschillende merken hebben verschillende producten ontwikkeld die pluizig haar tegengaan of voorkomen, waaronder:

– Alterna: conditioner, oil mist, haarolie, blowout butter

– Imperity: straightening spray, shampoo, conditioner, leave in spray

– Label.M: shampoo, conditioner, haarmasker, mist, cream, lotion

Andere anti-pluis producten zien? Klik dan hier!

Dus heb je last van pluizig haar? Nu weet je hoe het wellicht komt en wat je eraan kan doen om het voortaan te minimaliseren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *