Build-up in het haar

Build-up in het haar

Na het wassen van je haar voelt het soms alsof je haar nog steeds niet schoon is, of je hebt last van jeuk en schilfers en je haar wil maar niet goed zitten. Misschien heb je dan wel last van build-up in je haar. In deze blogpost vertellen we wat build-up is, hoe je het herkent en hoe je er weer vanaf komt!

Om je haar schoon en fris te houden is het natuurlijk van belang het regelmatig te wassen en verzorgen. Maar soms voelt het alsof je haar nog steeds niet schoon is nadat je het gewassen hebt, of je hebt last van jeuk en schilfers en je haar wil maar niet goed zitten. Als dit het geval is, heb je misschien last van build-up in je haar. In deze blogpost vertellen we wat build-up is, hoe je het herkent en hoe je er weer vanaf komt!

Wat is build-up?

De hele dag en week door krijgt ons haar veel te verduren, zoals stof, zweet en allerlei haarproducten. Een hoop verschillende stofjes en viezigheden bouwen zich daardoor op in het haar, wat doorgaans prima verwijderd kan worden met een goede wasbeurt. Echter, sommige shampoos, en misschien ook wel jouw shampoo, helpen niet genoeg om alle resten te verwijderen. Het haar en de hoofdhuid worden dan niet écht schoon en er blijft telkens een laagje achter. De achtergebleven restjes bouwen zich vervolgens weer verder op en dat laagje wordt steeds dikker: build-up. 

Build-up wordt dus veroorzaakt door allerlei verschillende factoren. Een aantal belangrijke bronnen van build-up zijn:

          – Restjes haarproducten

          – Microplastics

          – (Fijn)stof en milieuverontreiniging, zoals uitlaatgassen

          – Chloor, kalk en andere mineralen

          – Talg en zweet

Ook veel haarproducten dragen dus bij aan build-up, zeker wanneer je je haar vervolgens niet grondig reinigt. Een aantal ingrediënten die vaak snel build-up veroorzaken zijn:

          – Ftalaten worden vaak in plaats van siliconen toegevoegd aan producten om glans te geven, maar ze kunnen jeuk, schilfers en haaruitval veroorzaken en

            het gevoel geven dat je haar niet schoon wordt.

          – Proteïnen worden vaak te lang en te veel gebruikt op het moment dat je haar het niet nodig heeft.

          – Zware oliën kunnen diep het haar intrekken en het haar daarmee snel vet maken. Ze zijn vervolgens ook moeilijk te verwijderen.

          – Vette alcohol zoals Cetyl Alcohol

          – Ook siliconen die niet oplosbaar zijn in water kunnen build-up veroorzaken. Wateroplosbare siliconen verdwijnen vanzelf uit je haar en vormen geen

            probleem.

          – Andere (goedkopere) chemische stofjes die als vervanger voor natuurlijke ingrediënten worden toegevoegd kunnen het haar plakkerig, zwaar en jeukerig

            maken.

De benoemde ingrediënten zijn vaak terug te vinden in conditioners, serums, haarmaskers en haarmousses, geliefde producten dus. Betekent dat dan dat deze producten helemaal niet zo goed zijn voor je haar en dat je ze beter niet kunt gebruiken? Nee, veel haarproducten zijn juist gemaakt om iets achter te laten in het haar voor bescherming, hydratatie, glans, fixatie, etcetera, maar het is wel belangrijk dat je weet wat je gebruikt, dat je producten gebruikt die je haar nodig heeft en dat het haar regelmatig grondig gereinigd wordt om de resten weer te verwijderen.

Hoe herken ik build-up?

Build-up is vaak te herkennen aan (een van de) volgende factoren:

          – Schilfers in je haar en een jeukende/geïrriteerde hoofdhuid. Het lijkt op roos, maar er is een duidelijk verschil te zien. Roos bestaat uit huidschilfertjes,

            build-up is vaak te herkennen aan de vettige substantie die achter je nagels blijft zitten als je met je vingers over je hoofdhuid krabt.

          – Soms is build-up ook al te zien aan een grijze waas bij de aanzet. Bij een donkere haarkleur is dit overigens vaak moeilijk te zien. 

          – Slap, futloos haar en krullen met minder definitie.

          – Een ander signaal van build-up is dat je haar niet meer goed in model wil zitten, ook niet met behulp van je gebruikelijke stylingsproducten. Je haar blijft

            bijvoorbeeld slap en ongedefinieerd.

          – Droog of pluizig haar, of juist een plakkerig gevoel in je haar, kan ook wijzen op build-up.

          – Iets minder snel en makkelijk te herkennen, maar op langere termijn kan je haar zwakker worden waardoor je meer last kan hebben van haarbreuk en

            haaruitval.

Niet iedereen heeft even snel last van build-up, maar het is dus goed om het wel in de gaten te houden en je haar regelmatig een grondige wasbeurt te geven. Hoe je dit kunt doen, lees je hieronder.

Hoe verwijder ik build-up?

Het feit dat veel haarproducten bij kunnen dragen aan build-up betekent dus niet dat je ze niet meer zou moeten gebruiken. Build-up is namelijk goed te voorkomen en verwijderen met de juiste shampoo. Een sterke en grondig reinigende shampoo is clarifying shampoo. Zo’n shampoo is gericht op het verwijderen van alle achtergebleven restjes. Een clarifying shampoo wordt om deze reden ook weleens een deep cleanser genoemd. Let wel op dat je een clarifying shampoo niet voor elke wasbeurt gebruikt, maar 1 à 2 keer per maand. Door de hard reinigende werking kan vaker gebruik je haar en hoofdhuid juist uitdrogen.

Siliconen verzachten de shampoo waardoor je haar minder snel uitdroogt. Als je siliconen in je shampoo geen probleem vindt, zijn de volgende producten misschien wel wat voor jou. 

          – American Crew Fortifying Shampoo

          – Goldwell DS Scalp Deep Cleansing Shampoo

          – Kadus Scalp Purifying Shampoo

          – Kadus Specialist Intensive Cleanser Shampoo

          – Label.M Deep Cleansing Shampoo

          – L’Anza Healing Color Care Clarifying Shampoo

Gebruik je liever geen siliconen? Bekijk dan eens de volgende producten:

          – American Crew Power Cleanser Style Remover

          – KIS KeraClean Volume Shampoo

          – KMS HR Deep Cleanse Shampoo

          – Lisap Keep Control Natural Waves Clarifying Shampoo

          – L’Oréal Série Expert Pure Resource Shampoo

          – Matrix Clean Reset Normalizing Shampoo

          – Redken Hair Cleansing Cream Shampoo

          – Redken Brews Extra Clean Shampoo

          – Schwarzkopf 3D Men Deep Cleansing Shampoo

          – Schwarzkopf Bonacure Clean Balance Deep Cleansing Shampoo

          – Schwarzkopf Bonacure Scalp Genesis Soothing Shampoo

          – Wella SP Deep Cleanser Shampoo

Hoe voorkom ik build-up?

Het is goed om je build-up te verwijderen, maar het is natuurlijk nog beter om het te voorkomen. Nu is build-up eigenlijk niet helemaal te voorkomen, maar je kan het wel minimaliseren met de juiste producten en routines.

  1. Het belangrijkste is om in je routine op te nemen dat je 1 à 2 keer per maand een diep reinigende shampoo gebruikt.
  2. Als je deze shampoo of een andere shampoo, conditioner of haarmasker gebruikt, zorg er dan voor dat je het grondig uitspoelt om zo min mogelijk restjes achter te laten.
  3. Zorg ervoor dat de producten die je gebruikt goed passen bij jouw haartype. Op deze manier kunnen de werkende stoffen het best opgenomen worden en effectief aan de slag en hopen ze zich niet onnodig op.
  4. Gebruik haarproducten van goede kwaliteit. Goedkope haarproducten bevatten veel chemische ingrediënten, terwijl producten van goede kwaliteit verrijkt zijn met natuurlijke ingrediënten die minder schadelijk zijn voor het haar en minder snel build-up veroorzaken.
  5. Gebruik schone stylingstools en een schone borstel. Vooral in je borstel blijven veel huidschilfers, vuil, vet en productresten achter wat weer in aanraking komt met je haar bij het borstelen. Maak je borstel dus regelmatig even schoon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *