Haarkleurvervaging: hoe komt het en hoe ga je dit tegen?

Haarkleurvervaging: hoe komt het en hoe ga je dit tegen?

Kleurvervaging is iets waar veel mensen niet op zitten te wachten, maar wat wel gebeurt. In deze blogpost vertellen we waardoor dat gebeurt en hoe je de houdbaarheid van de kleur kunt verlengen!

Je kent het wel: je haren zijn net geverfd en je bent heel blij met het resultaat. Na een tijdje begint je haarkleur overigens te vervagen en het kleurresultaat waar je zo blij mee was, is steeds minder zichtbaar. In deze blogpost vertellen we waarom je haarkleur zo vervaagt en wat je kan doen om deze kleurvervaging zo veel mogelijk te vertragen!

Waardoor vervaagt de haarkleur?

Hoe snel je haarkleur vervaagt hangt af van verschillende factoren. Het belangrijkste is de kwaliteit van het haar want met haar van slechte kwaliteit zal de geverfde haarkleur ook sneller verloren gaan. De kwaliteit van het haar wordt door veel dingen beïnvloed. Eén van de grootste vijanden van gezond haar is het gebruik van hitte tools. De hitte kan het haar beschadigen en uitdrogen waardoor de kwaliteit van het haar dus zal dalen. Ook chemische behandelingen zoals kleuren en permanenten kunnen zeer schadelijk zijn voor het haar. Maar ook alledaagse dingen als het borstelen van het haar en externe factoren als zon (UV-straling), chloor en de zee kunnen het haar beschadigen. Als het haar beschadigd is, raken de aminozuren waaruit de eiwitten in het haar zijn opgebouwd verzwakt waardoor het haar minder sterk wordt en de haarschubben niet goed sluiten. Het gevolg is pluizig, onhandelbaar, dof en futloos haar met veel haarbreuk. Een ander gevolg is dus vervaging van de haarkleur. Dit is mogelijk doordat bij beschadigd haar de haarschubben niet goed sluiten waardoor kleurpigmenten het haar kunnen verlaten. Kleurpigmenten kunnen zich minder goed hechten in de vezellaag van het haar met als gevolg een minder intense haarkleur.

De haarkleur kan ook (sneller) vervagen door vaak je haar te wassen. Shampoos bevatten vaak namelijk mineralen die de haarkleur kunnen aantasten. Probeer je haar dus zo min mogelijk te wassen en gebruik eventueel een droogshampoo om een wasbeurt uit te stellen.

De haarkleur beschermen

Beschadigd haar is dus de grootste reden van kleurvervaging en aangezien een kleurbehandeling zelf de oorzaak kan zijn van beschadigd haar, is het extra belangrijk je haar goed te beschermen tijdens het verven. Het gebruik van de juiste haarverzorgingsproducten is dus een must. Bij het kiezen van deze producten kun je kijken naar de werkzame stoffen die in de producten zitten. Zo helpen histidine en vitamine E het haar en de haarkleur te beschermen na het kleuren. Ook is een goede pH-waarde belangrijk om ervoor te zorgen dat de haarschubben goed gesloten worden en de kleurpigmenten langer vastgehouden worden door het haar. Om de zoektocht naar de juiste verzorgingsproducten iets makkelijker te maken, hebben verschillende merken een productlijn ontwikkeld speciaal voor mensen met gekleurd haar. Zo heeft Wella de Color Brilliance lijn ontwikkeld met de Color Brilliance-Blend™. Dit is een krachtige combinatie van ingrediënten die de levendigheid van de haarkleur behouden en het haar beschermen. Tot deze combinatie behoren onder andere het benoemde histidine en vitamine E. 

Als je haar beschadigd is of als je vaak met schadelijke invloeden in aanraking komt, kun je ook producten gebruiken die speciaal zijn ontworpen om beschadigd haar te herstellen. Hoewel deze producten niet speciaal zijn ontwikkeld om de haarkleur te beschermen, minimaliseren ze wel de grootste oorzaak van kleurvervaging. L’Oreal Serie Expert Absolut Repair Gold Quinoa is een productlijn met zulke producten. De producten bevatten speciale complexen die de haarvezels herstellen en een beschermende laag vormen tegen schade van buitenaf. De haren worden zichtbaar sterker gemaakt.

Niet alleen het gebruik van de juiste verzorgingsproducten kan bijdragen aan een langer kleurbehoud. Het belangrijkste is om de haarkwaliteit zo hoog mogelijk te houden, wat mogelijk is door…:

          – … je haar minder te wassen;

          – … hittetools zo min mogelijk te gebruiken en bij gebruik een goede hittebeschermer te gebruiken;

          – … het haar te beschermen bij (veel) blootstelling aan de zon, zee of chloor, bijvoorbeeld met de Wella Invigo Sun of Schwarzkopf Bonacure Sun Protect;

          – … wekelijks een haarmasker te gebruiken.

Aanbevolen producten

Hierboven hebben we al de Wella de Color Brilliance lijn voor kleurbescherming en de L’Oreal Serie Expert Absolut Repair Gold Quinoa voor herstel van het haar benoemd. Er zijn overigens nog veel meer productlijnen waarvan we er een aantal hieronder op een rijtje zullen zetten.

Producten om de haarkleur te beschermen:

L’Oreal Serie Expert Vitamino Color is ontwikkeld om gekleurd haar optimaal te verzorgen, hydrateren, verzachten, versterken en beschermen tegen beschadiging en kleurvervaging.

Goldwell Dualsenses Color bestaat uit producten die gekleurd haar verzorgen en beschermen om de levendigheid te behouden.

Framesi Color Method is een productlijn die het haar voor, tijdens én na een kleurbehandeling ondersteunt. De houdbaarheid van de kleur wordt verlengd met 47% en de haarkleur wordt tot 42% stralender. De natuurlijke pH-waarde wordt hersteld en het haar en de hoofdhuid worden beschermd.

Producten om beschadigd haar te herstellen:

Wella Invigo Enrich bestaat uit producten die droog en beschadigd haar herstellen en beschermen. Het haar wordt weer gezond, zacht en sterk van de aanzet tot in de punten.

Goldwell Dualsenses Rich Repair is ontwikkeld om droog en beschadigd haar van binnenuit te herstellen en versterken. De producten verzachten het haar met een stralend glanzende finish.

Framesi Morphosis Repair werkt verzorgend en herstellend voor haar en hoofdhuid met een flexibel en natuurlijk glanzend resultaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *