Haaruitval bij vrouwen

Haaruitval bij vrouwen

Haaruitval bij vrouwen is vaak een taboe. Lees hier wat de oorzaken kunnen zijn van haarverlies en wat er eventueel aan te doen is.

Heb jij ineens last van plotselinge haaruitval? Vrouwen doen er alles aan om te voorkomen dat hun haar dunner wordt. Helaas zijn er een aantal oorzaken waardoor vrouwen van alle leeftijden last kunnen krijgen van haaruitval. Benieuwd of er iets te doen is tegen haaruitval, welke oorzaken het kan hebben en of er producten zijn die uitval van het haar kunnen tegengaan? Lees snel verder!

Oorzaken van haaruitval

Voordat we kunnen ingaan op de acties die je kunt ondernemen wanneer je haaruitval hebt als vrouw, moeten we de oorzaken onderzoeken. Het is normaal om tussen de 50 en 100 haren per dag te verliezen, maar wanneer dit meer wordt kan er een oorzaak zijn die hieraan gelinkt is. Hieronder lichten wij de meest voorkomende oorzaken van haarverlies bij vrouwen voor je uit.

Haaruitval door hormonen, bijvoorbeeld na de zwangerschap

Bij vrouwen zorgt het hormoon oestrogeen voor prachtige, sterke en lange lokken. Het haar gaat van dit hormoon glazen en wordt in sommige gevallen dikker. Je ziet dat dit hormoon bij zwangere vrouwen zeer aanwezig is. Hierdoor hebben zwangere vrouwen vaak prachtig haar. Oneerlijk? Misschien, maar er is een keerpunt.

Na de zwangerschap lijkt het alsof je haar dunner wordt. Dit heet het postpartum haarverlies. Het hormoon oestrogeen, die tijdens de zwangerschap verhoogd was, gaat na de bevalling terug naar normaal. Hierdoor lijkt het alsof jouw haar uitvalt, terwijl het eigenlijk teruggaat naar de staat waar het voor de zwangerschap in was. Gelukkig niets aan de hand dus!

Haarverlies door stress

Stress zorgt er ook voor dat de hormoonhuishouding even in de war is. Hierdoor kun jij tijdens stressvolle periodes extra haar verliezen. Het mannelijk hormoon zorgt ervoor dat meer haar verliest. Dit heet telogene effluvium. Hierbij wordt het hormoon oestrogeen sneller afgebroken, waardoor de haarcyclus versnelt en er meer haar uitvalt.

Een ongezonde leefstijl

Wij denken dat deze eigenlijk wel een beetje voor zich spreekt, maar alsnog is dit een belangrijke factor voor haarverlies. Vrouwen die een ongezonde leefstijl hebben, hebben vaker last van veel haarverlies. Hierbij kun je denken aan slechte voeding, waardoor je niet alle vitaminen en voedingsstoffen binnenkrijgt. Je lichaam gebruikt deze om het haar gezond en sterk te houden. Zorg er dus voor dat je voldoende, gezonde voeding eet en eventueel ontbrekende voedingsstoffen aanvult met vitaminepillen.

Haaruitval bij de overgang en genetisch bepaald

Bij vrouwen voor de menopauze komt extreem haaruitval weinig voor. Dit komt door het hormoon oestrogeen die aanwezig is. Dit kan wel een reden zijn waarom mannen hier wel vaak last van hebben op een jongere leeftijd, zij hebben dit hormoon niet. Wil jij de haaruitval tegengaan? Dit wordt lastig, maar je kunt het wel deels aanpakken. Zorg dat je een gezonde leefstijl hebt en vraag je kapper voor bepaalde behandelingen die kunnen helpen!

Helaas komt het ook voor dat haaruitval bij vrouwen genetisch is bepaald. Dit is natuurlijk een factor waar jij geen invloed op hebt. Dit kan helaas kaalheid bij vrouwen tot gevolg hebben. Heeft een vrouw in de familie dunner wordend haar? Spring niet direct in de stress (dit had ook een negatieve invloed, weet je nog).

Wat te doen tegen haaruitval bij vrouwen?

Zoals hierboven benoemd heeft haaruitval bij vrouwen vaak een andere oorzaak. Om ervoor te zorgen dat je iets tegen het haarverlies kunt doen moet je eerst de reden weten. Weet je die? Dan kun je een oplossing gaan vinden voor het probleem. Gaat het om een ongezonde leefstijl? Probeer deze dan aan te passen, zodat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt.

Natuurlijk is de ene oorzaak simpeler op te lossen dan de andere. Probeer altijd zo gezond mogelijk te leven en niet teveel te stressen. Daarnaast kun je nog haar vitaminen gebruiken die ervoor zorgen dat je haar sterker wordt en minder snel uitvalt. Een andere tip is om je haar niet te vaak te stylen of te lang aan de zon bloot de stellen. Hierdoor verzwak je het haar, waardoor het sneller uitvalt.

Tot slot kun je ook lief zijn voor je haar. Dit betekent dat je het goed verzorgt en dat je het niet te vaak verft. Heb jij regelmatige nieuwe highlights in je haar, maar merk jij dat het uitvalt? Probeer je haar dan een periode niet te verven. Hierdoor beschadig jij het haar minder en kan het de kans krijgen om te groeien en sterk te worden.

Producten die dunner wordend haar bij vrouwen tegengaan

Wil jij je haar nog beter verzorgen nu het dunner wordend haar wordt? Vrouwen willen van alles proberen om haaruitval tegen te gaan. Bij Kappersshop hebben wij een aantal shampoos en serums die kunnen helpen. Je vindt ze hieronder en zorgen ervoor dat je haar gevoed en versterkt wordt. 

Klik hier voor het hele artikel