Haaruitval in de herfst

  • Geplaatst op
  • 0

Haaruitval in de herfst

Veel vrouwen hebben last van extra haaruitval in de herfst. Hoe komt dat en wat kan je er tegen doen? Je leest het in deze blogpost!

Het is weer herfst! En dat merk je. Het wordt koud, regenachtig en de bladeren vallen van de bomen. Maar voor velen is dat niet het enige waaraan je kunt merken dat de herfst weer begonnen is. Veel vrouwen hebben namelijk last van extra haaruitval tijdens de herfst. Wees dus gerust: je bent niet de enige. Maar hoe kan het nou dat het zo is en kun je er iets tegen doen? Je leest er alles over in deze blogpost!

Wat zijn de oorzaken van extra haaruitval in de herfst?

Haaruitval is heel normaal, gemiddeld verlies je 70 tot 100 haren per dag. Maar in de herfst hebben veel vrouwen last van extra haaruitval, soms wel twee keer zoveel. Best schrikken om ineens een grote pluk haar in je handen te hebben, maar het is (gelukkig) een algemeen ‘probleem’. Dat je extra haaruitval hebt in de herfst komt volgens wetenschappers doordat 25 procent van het haar zich in juli in de rustfase bevindt, in plaats van het gemiddelde 15 procent. De rustfase is de laatste groeifase voordat het haar uitvalt. Doordat veel haren in juli in deze rustfase zitten, heb je in de zomer tijdelijk meer haar. Dit extra haar valt in oktober/november, dus tijdens de herfst, weer uit. 

Maar waarom heb je in de zomer dan meer haar? Vermoedelijk is dat om je hoofdhuid te beschermen tegen hitte en uv-stralen. Na de zomer is deze extra bescherming niet meer (of minder) nodig en kan het haar uitvallen.

Moet en kan ik er iets tegen doen?

Normaal gesproken is er niks om je zorgen over te maken bij extra haaruitval in de herfst. Een groot deel van je haar groeit binnen drie maanden gewoon weer terug. Het kan echter ook voorkomen dat je te veel haar verliest of dat het te weinig terug groeit waardoor je meer hoofdhuid begint te zien. Als je na drie maanden nog last hebt van overmatig haaruitval, is het verstandig toch even een bezoekje aan de dokter te brengen. Haaruitval kan namelijk ook andere oorzaken hebben, zoals een tekort aan ijzer, een tekort aan vitamine D, hormonale schommelingen, verkeerde haarbehandeling of stress. Deze extra haaruitval kan op elk moment in het jaar plaatsvinden, maar ook toevallig tijdens de herfst waardoor het lijkt alsof er niks geks aan de hand is. 

Meer haaruitval in de herfst is dus normaal en vaak kun je er niks aan doen. Toch is het altijd verstandig het een beetje in de gaten te houden of de extra haaruitval niet te lang aanhoudt, omdat er dan misschien andere onderliggende oorzaken zijn waar je wellicht wél wat aan zou kunnen doen.

Ondanks dat je aan extra haaruitval in de herfst vaak niet zoveel kan doen, kan je wel dingetjes doen om de (nieuwe) haargroei te stimuleren om zo snel mogelijk weer met een goede bos haar rond te lopen.

1. Drink veel water

Een simpele maar effectieve manier om de haargroei te stimuleren is het drinken van water. Water is namelijk nodig voor de opbouw van je haar. Het beste is om tussen de 1,5 en 2 liter water per dag te drinken. Je aan deze dagelijkse hoeveelheid houden is bovendien goed voor nog veel meer dingen in je lichaam!

2. Voorkom beschadiging

Voorkom dat je haar beschadigd raakt! Je haar kan op verschillende manieren beschadigd raken, waaronder door chemische behandelingen (zoals verven), door het gebruiken van hitte stylingstools of door het onvoorzichtig behandelen van je haar (bijvoorbeeld door het haar ruw te borstelen of af te drogen). Onbeschadigd haar is gezonder en gezonder haar groeit sneller. Gezonder haar hoeft zich namelijk niet ook nog te herstellen, beschadigd haar natuurlijk wel. 

3. Proteïnes

Proteïne is een van de belangrijkste bouwstoffen van het haar. Je kunt het binnenkrijgen via bepaald voedsel, zoals vlees, vis, eieren, bonen, melk en sojamelk. Er zijn overigens ook speciale proteïnemaskers die je kunt gebruiken, zoals de Redken All Soft Heavy Cream en de Imperity Milano Yogurt Flower Mask.

4. Vitamines

Er zijn een aantal vitamines die goed zijn voor je haar en die de haargroei kunnen stimuleren, zoals vitamine B en vitamine D. Vitamine B kan je binnen krijgen door onder andere melk, graan, aardappelen, avocado’s, noten en eieren. Vitamine maakt je lichaam automatisch aan als je huid in direct contact met zonlicht komt. Vitamines kun je natuurlijk ook binnenkrijgen door vitaminesupplementen te slikken. Hiervoor raden wij Beauty Bear Hair Vitamines aan. Deze heerlijke gummies bevatten essentiële voedingsstoffen voor het haar, waaronder Biotin, Acerola (C-vitamine), vitamine B12, vitamine E, vitamine A en Folic Acid. De gummies zijn 100% vegan en bevatten geen kunstmatige zoetstoffen, kleurstoffen of conserveermiddelen. Beauty Bears zijn dus ideaal om het haar te versterken en de haargroei te stimuleren!

5. Gebruik haarolie

Door je hoofdhuid een keer per week in te masseren met haarolie kun je de haargroei ook stimuleren. Hiervoor raden we de Lisap Keraplant Nature Sebum-Regulating Essential Oil aan. Deze olie is speciaal ontwikkeld voor een gevoelige hoofdhuid en om de haargroei te stimuleren!

6. Vermijd stress

Toch nog een tip om haaruitval zoveel mogelijk te beperken in plaats van de haargroei te bevorderen en dat is het vermijden van stress. Stress kan namelijk zorgen voor meer haaruitval. Bovendien heeft stress nog veel meer nadelige effecten, dus het vermijden van stress is ten alle tijden een goed uitgangspunt!

Maak je dus vooral niet te druk om die extra haaruitval in de herfst, want dat is meestal onnodig en die stress zou het dus alleen maar kunnen verergeren ;). Houd het altijd wel een beetje in de gaten en richt je ook op het stimuleren van de nieuwe haargroei!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *