Hoe kies en gebruik ik een tondeuse?

Hoe kies en gebruik ik een tondeuse?

In deze blogpost hopen we je te helpen bij het kiezen en gebruiken van een tondeuse om het ideale resultaat te behalen!

Het kiezen van een tondeuse is nog niet zo eenvoudig. Er veel keus wat overweldigend kan zijn, dus in deze blogpost hopen we meer duidelijkheid te scheppen in de wondere wereld van tondeuses. Daarnaast geven we een aantal tips voor het gebruik en onderhoud van een tondeuse zodat je goed voorbereid aan de slag kan!

De tondeuse

In elke kapsalon vind je ze terug, maar ook thuis zijn ze eigenlijk onmisbaar. Een tondeuse is vooral geschikt om hoofd- en baardhaar (af) te scheren. Tondeuses kunnen gebruikt worden om unieke haarstijlen te creëren met de grootste precisie. Ook kunnen ze gebruikt worden voor het professioneel scheren en trimmen van baardhaar. Een tondeuse heeft verschillende instelbare mesjes of opzetstukken om zelf de scheerlengte in te stellen. Een ideale tool dus om het haar snel op een gewenste lengte te krijgen of de baard snel bij te werken!

Het kiezen van een tondeuses

Er zijn veel verschillende tondeuses en de een is luxer dan de ander. Zo zijn er bijvoorbeeld tondeuses met verstelbare snijbladen zodat je verschillende delen van je haar in verschillende lengtes kan scheren. Daarnaast zijn er tondeuses die geen draad hebben waardoor je meer vrijheid in je bewegingen hebt wat het scheren makkelijker kan maken. En zo zijn er nog veel meer ‘luxe’ opties. Bij het kiezen van een tondeuse is het dus belangrijk jezelf wat je wil dat je tondeuse allemaal kan en moet hebben: ga je voor een luxe variant of voldoet een simpele ook?

Daarnaast is het belangrijk te kijken naar je eigen haartype. De meeste tondeuses hebben een breed snijmes en een krachtige motor die goed genoeg zijn voor de meeste haartypes, maar als je echt stug of dik (baard)haar hebt, kan het verstandig zijn een iets duurdere variant aan te schaffen die iets meer kracht heeft, zoals de Wahl Magic Clip (ook in draadloze variant).

Ten slotte is het natuurlijk belangrijk om te bedenken hoe kort je je haar wilt scheren. Over het algemeen worden bij het scheren de volgende lengtes onderscheiden: 

       – Kaal: korter dan 1mm

       – Gemillimeterd haar: 1 – 3mm

       – Kort haar: 3 – 15mm

       – Langer haar: langer dan 15mm

Kies dus een tondeuse die past bij de gewenste lengte. Wil je verschillende lengtes? Geen zorgen, je hoeft dan uiteraard niet meerdere tondeuses te kopen. Soms hebben tondeuses een verstelbare snijkop, wat het gemakkelijk maakt verschillende lengtes te krijgen. Er zijn overigens ook opzetkammen voor je tondeuse in allerlei verschillende maten zodat je je haar in verschillende lengtes kunt scheren met één apparaat, maar verschillende opzetstukken. Vaak worden er ook al diverse opzetkammen meegeleverd met de tondeuse.

Het gebruik van een tondeuse

Bij het gebruiken van een tondeuse zijn er een aantal dingen waar je standaard op moet letten, of die het scheren gewoon net iets makkelijker maken 🙂 

Vóór het scheren

Kies voordat je gaat scheren een goede plek uit waar de afgeschoren haartjes/haren makkelijk op te vegen zijn. Je wil namelijk later niet nog overal haartjes tegenkomen! Je wilt overigens ook geen haartjes terugvinden in je kleding na het scheren, dus hang bijvoorbeeld een handdoek om je schouders heen die je na het scheren makkelijk uit kunt kloppen.

Zorg er daarnaast voor dat je haar droog is als je gaat scheren. Er zijn tondeuses die nat haar wel aankunnen, maar droog haar is altijd beter. De mesjes zullen op droog haar namelijk minder snel verstopt raken en daarom langer meegaan. 

Tijdens het scheren

Tijdens het scheren zijn er een aantal belangrijke dingen om op te letten.

Zorg er ten eerste voor dat je de tondeuse recht vasthoudt met de snijmessen naar beneden en dat je rustige bewegingen maakt voor een gelijkmatig eindresultaat.

Daarnaast is het enorm belangrijk altijd tegen de groeirichting in te scheren. Anders kan een ongelijkmatig(e) kapsel of baard het resultaat zijn en dat is natuurlijk niet gewenst!

Na het scheren

Zorg ervoor dat je zo veel mogelijk losse haartjes uit je haar en nek verwijdert door eens goed met je handen door het haar te gaan of door een föhn te gebruiken. Zo voorkom je een constant kriebelend gevoel en het verlies van losse haartjes in de rest van je huis 🙂 Een tip om haartjes makkelijker uit je nek te kunnen verwijderen is door een beetje babypoeder in je nek te strooien. Door de babypoeder blijven de haartjes namelijk niet meer plakken aan je huid en zijn ze makkelijk weg te vegen.

Maak ten slotte je tondeuse goed schoon. Borstel eerst de messen af met een reinigingsborsteltje om de meeste haren te verwijderen. Spoel vervolgens de messen (niet de tondeuse zelf!) af onder de kraan. Door de messen elke keer goed schoon te maken zullen ze langer meegaan. Een andere tip om de snijmessen te onderhouden is om ze met een dun laagje olie in te smeren. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de Wahl Olie. Vaak worden een reinigingsborsteltje en onderhoudsolie ook meegeleverd met de tondeuse.

Helaas zullen snijmessen, hoe goed je ze ook onderhoudt, toch slijten en een keer aan vervanging toe zijn. Gelukkig kun je dan alleen de snijkoppen vervangen zodat je geen hele nieuwe tondeuse hoeft te kopen.

Tondeuses: het assortiment

Op Hairandbeautyonline worden veel verschillende tondeuses aangeboden, zowel draadloze als tondeuses met draad, van verschillende merken. We zullen een aantal populaire tondeuses kort bespreken.

1. Wahl Super Taper

De populairste tondeuse is de Wahl Super Taper. Deze tondeuse wordt dan ook al jaren gebruikt door kappers over de hele wereld en scheert met het grootste gemak het meest wilde haar. De verstelbare snijkop en de 4 meegeleverde opzetkammen maken het mogelijk het haar in verschillende lengtes te scheren. De Super Taper is er ook in een draadloze variant voor meer bewegingsvrijheid en in een combipack met de Super Trimmer.

2. Wahl 5 Star Legend

Ook deze tondeuse is geschikt voor elk haartype dankzij de crunch blade technologie waarmee het apparaat is uitgerust. Deze technologie maakt het, samen met de krachtige motor, mogelijk soepel het haar te snijden. De verstelbare snijkop is in te stellen tussen de 0,5 en 2,9mm en heeft daarnaast nog 8 bijgeleverde snijkoppen voor ultieme keuzevrijheid in scheerlengte. 

3. Wahl Balding Clipper

Wahl is zoals je ziet een populair merk voor tondeuses. Niet zo gek, want Wahl maakt al tondeuses sinds 1919 waardoor ze haar producten enorm heeft kunnen ontwikkelen en nu de beste producten op de markt kan brengen, zo ook de Balding Clipper. Deze tondeuse kan het haar zeer kort op de hoofdhuid scheren en heeft een brede snijkop van 46mm die niet verstelbaar is. Wel worden er 2 opzetkammen bijgeleverd en er zijn andere opzetstukken bij te bestellen.

4. Jaguar CM 2000

Ten slotte een tondeuse van een ander merk dan Wahl, namelijk Jaguar. Deze tondeuse, verkrijgbaar in vier verschillende kleuren, is uitgerust met een zeer sterke, maar geluidsarme motor. De snijbladen zijn buitengewoon scherp en gaan lang mee, net als de tondeuse zelf. De 6 meegeleverde opzetkammen zijn snel en gemakkelijk te bevestigen en verwisselen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *