Hoe kies ik een stijltang?

  • Geplaatst op
  • Door Annabel
  • Geplaatst in hittetools
  • 0

Hoe kies ik een stijltang?

Een stijltang is één van de populairste stylingtools die er zijn, dus een blogpost over dit geliefde product is wel op zijn plaats. Lees in deze blogpost alles over de soorten stijltangen die er zijn en waar je op kunt letten bij het kiezen van een stijltang!

Een stijltang is één van de populairste stylingtools die er zijn, dus een blogpost over dit geliefde product is wel op zijn plaats. We hebben al eens een blogpost geschreven over stijltangen waarin we onze favorieten besproken hebben, maar in deze blogpost zullen we het meer in het algemeen over stijltangen hebben. Stijltangen hebben zich in de afgelopen jaren enorm ontwikkeld wat heeft geleid tot een enorme variatie aan stijltangen met soms de meest innovatieve technieken en handige snufjes. Echt slechte stijltangen zijn door al deze ontwikkelingen niet meer zoveel op de markt, maar de een blijft natuurlijk beter en innovatiever dan de ander. Het kan een hele uitdaging zijn om tussen al die kwalitatief goede stijltangen er één uit te kiezen, want welke is nu echt goed voor jouw haartype? Daarom wordt in deze post uitgelegd welke soorten stijltangen er zijn en waar je op kunt letten bij het kopen van een stijltang.

Soorten stijltangen

Eerst zullen verschillende soorten stijltangen uitgelegd worden. Hierbij gaat het voornamelijk om de type platen van de stijltang.

Keramische platen

Een stijltang met keramische platen is geschikt voor fijn tot normaal haar en beschermt je haar het beste tegen de hitte. De keramische platen zorgen ervoor dat de hitte egaal over de platen en dus ook over het haar verspreid wordt voor een egaal resultaat. Deze optimale verdeling van warmte komt ook de gezondheid van je haar ten goede. De negatieve ionen die keramische platen bevatten zorgen ervoor dat je haar minder statisch/pluizig wordt en dat je een prachtig glad resultaat krijgt. Bovendien gaat een stijltang met volledig keramische platen lang mee!

Keramische coating

Stijltangen met een keramische coating zijn vaak wat goedkoper, maar geven in principe hetzelfde resultaat als een stijltang met keramische platen. De coating kan wel langzaam gaan slijten waardoor je haar blootgesteld wordt aan de laag daaronder. Deze laag kan bijvoorbeeld van aluminium gemaakt zijn. Zonder de keramische coating zal je haar sneller beschadigen, meer pluis krijgen en minder glanzend worden. 

Gelukkig duurt het wel even voordat de keramische coating er afgesleten is, maar ze hebben dus wel een kortere levensduur. Als je je haar niet dagelijks steilt, is een stijltang met keramische coating prima. Als je zeer regelmatig je haar steilt is het verstandiger één van de andere stijltangen aan te schaffen, zoals met volledige keramische of titanium platen. Deze zijn dan wel iets duurder, maar ze gaan dus een stuk langer mee!

Titanium platen

Titanium platen beschermen je haar goed tegen de hitte en verdelen de hitte egaal, net als keramische platen dus. Het verschil is dat titanium platen net iets steviger zijn en daardoor zeer geschikt zijn voor dik en stug haar en kroeshaar. Zowel keramische platen als titanium platen zijn overigens geliefd bij professionals omdat ze beiden veel kunnen hebben. Er zijn ook stijltangen die een mix hebben van keramische en titanium platen om zoveel mogelijk haartypes aan te kunnen!

Tourmaline gesteente

Tourmaline/toermalijn is een soort gesteente dat wordt fijn gemaald en vervolgens gemengd wordt met keramiek of titanium. Waarmee het gemengd is, is vaak te zien aan de naam van de stylingtool: ceramic tourmaline of titanium tourmaline. Het voordeel van tourmaline is dat het je haar nóg gladder maakt en dat het geschikt is voor alle haartypes.

Stoomstijltangen

De stoomstijltang is een relatief nieuw soort stijltang. Stoomstijltangen zijn speciaal ontworpen voor droog en beschadigd haar. Stoomstijltangen zijn net als andere stijltangen uitgerust met warmteplaten, vaak keramisch, maar er wordt ook hete stoom door de platen geblazen om het haar direct te verzorgen. Dankzij de stoom kunnen verzorgingsproducten namelijk extra goed intrekken. Steilen met een stoomstijltang gaat bovendien sneller dan met een andere stijltang!

De L’Oreal Steampod 3.0 is zo’n stoomstijltang. Deze stijltang gebruik de zachtheid én de kracht van stoom om het haar zowel te beschermen als te stijlen. De stijltang is uitgerust met een 360° draaiende kabel en verschillende temperatuurstanden met een maximum van 210°C. Makkelijk in gebruik en voor alle haartypes!

Hoe kies ik een stijltang?

Bij het kiezen van een stijltang moet je met verschillende punten rekening houden. Deze punten zullen we voor jou duidelijk hieronder op een rijtje zetten!

Haartype & temperaturen

Bij verschillende haartypes horen verschillende temperaturen. Veel stijltangen hebben verschillende temperatuurstanden die vaak variëren tussen de 150°C en 230°C. Soms heeft een stijltang een x aantal vaste temperatuurstanden, soms is de temperatuur te verzetten in stapjes van 10°C en soms zelfs in stapjes van 1°C. Bij het kiezen van een stijltang is het belangrijk een stijltang te kiezen die jouw gewenste temperatuur aankan. Over het algemeen geldt:

          – voor fijn, dun haar gebruik je een temperatuur van maximaal 180°C. Dit type haar neemt namelijk snel warmte op en is daardoor makkelijker te vormen naar een steil kapsel.

          – voor ‘normaal’ haar gebruik je een temperatuur van 190°C – 200°C.

          – voor dik, stugger haar of kroeshaar gebruik je een temperatuur van maximaal 220°C, maar het liefst een wat lagere temperatuur. 

Hoewel dit richtlijnen zijn, kan het natuurlijk zijn dat voor jouw haar of met jouw stijltang een lagere temperatuur ook het gewenste resultaat geeft (of juist pas bij een hogere temperatuur). Onderzoek dus zelf door te proberen vanaf welke temperatuur je het gewenste resultaat krijgt. Hoe lager de temperatuur, hoe beter voor je haar! Gebruik ook altijd een hittebeschermer om je haar zo min mogelijk te beschadigen!

Alleen steilen, of ook krullen?

Met een stijltang kun je je haar natuurlijk stijlen, maar soms kun je met een stijltang ook krullen of volume maken. Als je wil dat je stijltang dit kan is het belangrijk dat je stijltang afgeronde platen heeft. Dit wil zeggen dat de randjes van de platen niet hoekig maar in een ronding moeten zijn. Anders kan je een gekke knik krijgen in je haar en je haar beschadigen.

Eén van de meest geschikte stijltangen om ook krullen mee te maken is de BaByliss Pro Nano Titanium Ceramic BAB2071EPE. Deze stijltang heeft namelijk een ronde vorm waardoor er krullen eenvoudig te maken zijn. De stijltang is verrijkt met het Advanced Heat Management, de Sol-Gel Technologie en de nano titanium technologie. Het Advanced Heat Management, welke verwerkt zit in meer producten van BaByliss, zorgt ervoor dat de tool enorm snel is opgewarmd en dat de temperatuur stabiel blijft.

Breedte van de platen

Net als bij de temperaturen wordt er voor dun haar iets anders aangeraden dan voor dik haar. Voor normaal haar is een plaat van ongeveer 2,5cm ideaal. Voor dun haar kan je ook voor smallere platen gaan, voor dik haar is het verstandig juist voor bredere platen te gaan. Als je ook krullen wilt maken met je stijltang moet je bedenken dat smallere platen kleinere krullen maken, bredere platen grovere krullen.

Display

Sommige stijltangen hebben een display waarop je de temperatuur kan aflezen. Sommige mensen vinden het fijn om dat te hebben, maar vaak is de temperatuur zonder display ook prima af te lezen via een lampje of knopje. Klik hier voor de stijltangen met display!

Kabel

Wat betreft de kabel zijn er ook verschillende opties. Ten eerste is de lengte van de kabel natuurlijk van belang. Hoe ver zit het stopcontact? Hoeveel bewegingsvrijheid wil je? De meeste kabels zijn 2,7 of 3 meter, maar er zijn altijd alternatieven te vinden. Daarnaast zijn er roterende kabels en niet-roterende kabels. Een roterende kabel maakt het gebruik van de stijltang iets makkelijker aangezien de kabel meedraait met jouw bewegingen. De kabel zal dus niet in de weg gaan zitten.

Gaat de stijltang mee op reis?

Hoewel je hier misschien niet zo snel aan zou denken, kan het wel essentieel zijn hierover na te denken. Als je vaak naar het buitenland gaat en je je stijltang meeneemt kan dat namelijk je keuze beïnvloeden. Dit heeft te maken met de voltages van de stijltang. In Nederland geven de meeste stopcontacten 220 tot 240 volt, dus een stijltang die minimaal 220 volt nodig heeft is prima. Er zijn overigens veel landen waarin de stopcontacten veel minder volt geven en jouw stijltang die minimaal 220 volt nodig heeft niet aankunnen. Om dit te voorkomen kun je het beste kiezen voor een stijltang met dual voltage. Deze stijltangen werken zowel met bijvoorbeeld 130 volt als met 220 volt en zijn daarom ideaal voor internationaal gebruik.

Daarnaast kun je nog kiezen voor een stijltang die een ideaal reisformaat heeft, namelijk de BaByliss Pro Mini Stijltang. Deze kleine stijltang heeft slechts één temperatuurstand en 13mm brede platen, maar kan hierdoor wel veel haartypes aan en makkelijk mee in je tas.

De beste stijltangen

Natuurlijk zijn er een aantal stijltangen die zeer geliefd zijn onder ons en onze klanten, zoals de CHI G2, maar daarvoor kun je de andere blogpost over stijltangen lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *