Hoe kun je zelf haar verven?

Hoe kun je zelf haar verven?

Zin in een nieuwe haarkleur of is je uitgroei toe aan een opfrisbeurt? Wij kunnen je daarmee helpen. Ik ga je tips en tricks geven voor het kleuren van je eigen haar. Er zijn verschillende soorten mogelijkheden wat haarkleuringen betreft. Zo zijn er permanente varianten (kappersverf), demi permanent en semi permanent, zoals tijdelijke kleuringen of spoelingen.

Wat zijn de professionele producten om zelf je haar te verven?

Je wilt de beste keuzes maken voor je haar wanneer je dit zelf wilt verven. Wij raden je aan om gebruik te maken van professionele haarverf. Hier vallen de volgende merken onder: L’Oréal, Wella en Schwarzkopf, maar ook merken als Goldwell, Créé en KIS.  

Wat je moet weten voor je zelf je haar gaat verven

Hieronder geven wij jou een aantal tips die je kunt gebruiken voordat jij jouw haar gaat verven.

Gebruik professionele haarverf

Gebruik altijd professionele haarverf, de pigmenten van professionele haarverf zijn namelijk beter uitgebalanceerd. Een pakje haarkleuring bij de drogist is zo samengesteld, dat het voor ieder haartype moet voldoen. Het risico is dan wel dat de haarkleur anders kan uitpakken: te licht, te donker of juist een groene of rode gloed. Kies dan voor een professionele haarkleuring. Deze kun je afstemmen op je type haar (kleurhoogte en gewenste haarkleur). Het wordt gemengd met een bepaalde sterkte vloeistof (waterstofperoxide), om het gewenste haar resultaat te bereiken. Er zijn verschillende sterktes verkrijgbaar.

Kies hoeveel procent waterstofperoxide jij nodig hebt

De hoeveelheid waterstofperoxide die jij in de haarkleuring stopt heeft effect op de haarkleur die jij krijgt na het verven. Hieronder zie je de richtlijnen.

 • 3% waterstofperoxide – bij het opfrissen van de huidige haarkleur of donkerdere tinten en grijsdekking (alleen bij Créé en KIS haarverf)
 • 6% waterstofperoxide – bij 1 tot 2 tinten lichter en grijsdekking
 • 9% waterstofperoxide – bij 3 tot 4 tinten lichter
 • 12% waterstofperoxide – tot 5 tinten lichter

Ook kun je ons altijd bellen voor een professioneel kleuradvies. Je kunt je haarkleuring dan online bij ons bestellen in de webshop.

De juiste kleur kiezen

Verder is het raadzaam om een kleur te kiezen die dicht bij je eigen haarkleur zit. Vaak is het ook een idee om eerst een tijdelijke haarkleuring te proberen, zoals een haarkleur spoeling of een haarkleur schuim. Dit wordt ook wel demi permanent en semi permanent genoemd. Je kunt dan kijken of de kleur je staat en is het ook makkelijker om nog eens te wisselen van haarkleur.

Let op! Kleur gekleurd haar niet

Wat goed is om te weten als je je haar gaat verven is dat het haar wat al gekleurd is niet meer lichter wordt door het opnieuw te verven. Heb je bijvoorbeeld lichter geverfd of geblondeerd haar met een donkere uitgroei en wil je het weer kleuren? Dan is het raadzaam om alleen de uitgroei te verven en niet de lengtes en punten. Deze zijn vaak al wat droger en kwetsbaarder. Vaak is het beter als je de lengtes en punten wat meer gelijk wilt hebben met je uitgroei. Je kunt er ook voor kiezen om het geel in je haar te neutraliseren. Dit doe je door een toner te gebruiken. Deze haarkleuring is milder en kleurt je haar tijdelijk en was je er langzamerhand weer uit.

Tip voor grijs haar

Heb je grijs haar en is het eerder geverfd of kleur je het voor de eerste keer? Dan raden wij je aan een professioneel haarverf te gebruiken met een natuurtint. Deze zijn 100% grijs dekkend. De waterstofperoxide die je erbij gebruikt is afgestemd op de kwaliteit en dikte van het haar om een mooi en gewenst kleurresultaat te behalen. Het is ook raadzaam om de verf te gebruiken die qua kleur het dichtste bij de geverfde of eigen haarkleur zit.

Zelf highlights plaatsen?

Zelf highlights of blonde lokken zetten? Gebruik een haarverf vanaf kleurhoogte 10 tot 12. Dit zijn extra blonde haarverven en deze kun je dan mengen met een hoge waterstofperoxide 9 of 12%. Hiermee creëer jij het mooiste resultaten lokken.

Ook is het mogelijk om blonde haarlokken te maken in het haar met blondering oftewel ontkleuring. Hiermee maak je het haar ook lichter. Bel ons voor een professioneel advies voor jij hieraan begint.

Benodigdheden voor het verven

Een goede voorbereiding is heel belangrijk. Daarom lichten wij voor jou uit wat je nodig hebt voordat je aan de slag kunt gaan met het verven van jouw haar.

 • Voor het mengen van een haarkleuring heb je een verfbakje en een kwast
 • Verder is een maatbekertje om de gewenste hoeveelheid waterstofperoxide af te meten aan te raden.
 • Deze peroxide meng je met de gekozen haarverf in een tube.
 • Voor het aanbrengen van de verf kun je het beste handschoenen. De verf kan namelijk vlekken achterlaten op handen en nagels.
 • Doe ook oude kleren aan en gebruik een oude handdoek. Deze verfvlek krijg je er namelijk niet meer uit.

Iets nog niet in huis? Bestel het gemakkelijk in onze webshop en je hebt de producten snel in huis! Je kunt ook langskomen in onze winkel en direct verdergaan met jouw haarproject.

Stappenplan om je eigen haar te verven

De verhouding van het mengen van de haarkleuring komt wel precies, dus hou je aan de voorgeschreven mengverhouding. De meeste merken haarverf hebben een verhouding van 1:1 of 1:1,5.

 1. Meng de waterstofperoxide met de verf in de kom. Gebruik je meerdere kleuren in het kommetje? Meng de verf dan eerst goed door voordat je de waterstofperoxide erbij doet. Het kommetje kun je na gebruik gewoon afspoelen.
 2. Deel het haar in vieren. Eerst verdeel je het haar in een midden scheiding, van voorhoofd naar nek. Nu heb je twee gelijke delen. Die deel je ieder weer op in twee vlakken door vanaf de midden scheiding tot aan het oor een scheiding te maken. Terwijl je dit doet, gebruik je de klemmen om de haarstukken vast te zetten.
 3. Smeer de randen van je gezicht, je oren en je nek in met vaseline. Hierdoor trekt de verf niet in de huid. Ook zijn hier professionele vlek verwijderaars voor. Deze verwijderen gemaakte vlekken direct na het inzetten van de huid.
 4. Leg de handdoek om je schouder, trek de handschoenen aan en pak de platte brede kwast.
 5. Haal de verfkwast door de haarverf wat je hebt gemengd in het verfbakje en breng dit aan op het haar.
 6. Begin met het inzetten van de midden scheiding, verf het ongekleurde haar en werk richting het oor. Flip de strookjes haar net zolang totdat je beneden in de nek bent. Let op: het gedeelte dat je hebt geverfd raak je niet meer aan. Het is wel belangrijk dat de verf vlot wordt ingezet. Vraag desnoods iemand die hier ervaring mee heeft.
 7. Wanneer je de volledige uitgroei hebt ingezet, laat je de haarverf 30 à 35 minuten intrekken. Je kunt het haar nog even voorzichtig inmasseren, maar pas op dat je niet de lengtes en punten meeneemt. Deze zijn al een keer geverfd en kleuren sneller in. En dat kan daardoor donkerder uitpakken dan de uitgroei.
 8. Na de verstreken inwerktijd, kam je de lengtes en punten door en breng je de nog resterende haarverf aan die je al reeds had gemengd. Laat dit nog een 5 à 10 minuten inwerken.
  Grijs haar heeft minimaal een inwerktijd nodig van 40 minuten, anders is 35 minuten voldoende.
 9. Spoel de verf uit onder de douche, houd de handschoenen nog wel even aan tijdens het uitspoel proces. Maak het haar een keer nat en masseer de hoofdhuid, op deze manier wordt de verf van de hoofdhuid los gemaakt. Daarna spoel je de verf net zolang uit totdat er geen verf meer van het haar komt.
 10. Was het haar met een speciale kleurshampoo. Hierna voelt het haar stug aan. Gebruik daarna een conditioner of haarmasker en laat dit tien minuten intrekken.
  Dit zorgt ervoor dat het kleurproces wordt gestopt en je haarschubben worden gesloten. Laat de conditioner of het haarmasker 10 minuten intrekken. Dit zorgt ervoor dat het haar weer zacht aanvoelt. Spoel het daarna grondig uit.
 11. Je bent klaar. Je kunt je haar nu voorzien van een haarversteviging en föhnen zoals gewenst. 

Klik hier voor het hele artikel