Kappersscharen – Vragen en antwoorden

  • Geplaatst op
  • Door Team Hairandbeauty
  • 0

Kappersscharen - Vragen en antwoorden

Hoe weet je welke schaar bij je past? Wat is convex geslepen? Welke schaar heb ik eigenlijk nodig?! Allemaal vragen die bij het ambachtelijke kappersvak horen. Hopelijk kunnen we je aan de hand van dit blog aardig op weg helpen!

I. Wat is een convex geslepen kappersschaar?
II.  Wat is het verschil tussen ergonomisch en klassiek design?
III. Wat is het verschil tussen een effileerschaar en een coupeschaar?
IV. Wat is het verschil tussen het aantal effileertanden?
V. Wat is een swivel?
VI.  Hoe moet ik mijn kappersschaar afstellen?
VII. Wat is slicen?
VIII. Hoe onderhoud ik mijn kappersschaar?
IX. Wat is een kappersschaar met een “coating”?
X.  Wat is het verschil tussen maten in kappersscharen (-> “ inches)

I. Wat is een convex geslepen kappersschaar?

Een convex geslepen kappersschaar is een kappersschaar die op een speciale manier is geslepen. De hoek van het snijblad is schuiner dan bij een vlak snijblad. Bij een convex geslepen kappersschaar wordt het haar schuin afgeknipt. Dat zorgt ervoor dat het haar minder snel uitdroogt en verminderd de gespleten haarpunten. Bij een vlak snijblad wordt het haar vlak afgeknipt. Hierdoor onstaan er sneller gespleten haarpunten. Convex en gehoond geslepen snijbladen zijn hetzelfde!

II.  Wat is het verschil tussen ergonomisch en klassiek design?

Een ergonomisch design bij een kappersschaar betekend dat de kappersschaar zo gepositioneerd is zodat de kappersschaar naar de hand staat. Dit zorgt voor een fijne greep, een comfortabele en ontspannen werkwijze. Bovendien worden kneuzingen en wrijving verminderd.  Bij een klassiek design staan de vingerogen kaarsrecht tegenover elkaar, dit zorgt voor een authentiek gevoel maar geen ergonomische greep.

III. Wat is het verschil tussen een effileerschaar en een coupeschaar?

Een effileerschaar heeft dubbel getande snijbladen.  Bij een coupeschaar is dat maar één snijblad met effileertanden. Met een effileerschaar is de uitdunning aanzienlijk groter dan bij een coupeschaar vanwege de dubbele vertanding. Bij de coupeschaar hangt er vanaf hoeveel tanden de schaar bevat. Heeft de schaar 5 tanden dan vindt er een grove uitdunning plaats, heeft de schaar 34 tanden dan is de uitdunning een stuk fijner.

Voor Coupescharen Klik hier!

Voor Efflieerscharen Klik hier!

IV. Wat is het verschil tussen het aantal effileertanden?

Een effileerschaar of coupeschaar is verkrijgbaar in verschillende aantal effileertanden. Hoe meer effileertanden hoe minder het haar wordt uitgedund. Dat betekend natuurlijk dat bij minder tanden een grotere uitdunning plaats vindt.

V. Wat is een swivel?

Een swivel is een meedraaiend duimoog voor een super ergonomische greep. Deze draait met uw duim mee om zo de druk te ontlasten en wrijving te voorkomen. Sommige kappersscharen hebben zelfs een 360° draaiend duimoog om zo elke positie mogelijk te maken.

VI. Hoe moet ik mijn kappersschaar afstellen?

De meeste kappersscharen hebben een draaischroef om zo de soepelheid in te stellen. Met deze draaischroef kunt u de kappersschaar losser of strakker instellen. De perfecte instelling is te bereiken op een zeer simpele manier.

Het afstellen:
Pakt de kappersschaar vast en zorgt dat de snijbladen in een hoek van 90° staan.
Laat het horizontale blad los.
De ruimte tussen de snijbladen na het loslaten moet tussen 1,5 en de 2cm liggen voor de perfecte soepelheid.

VII. Wat is slicen?

Slicen is een speciale snijtechniek om vloeiende kapsels te creëren. Deze techniek kost wel enige vaardigheid en inzicht. Als u wilt gaan slicen heeft u een kappersschaar zonder microvertanding nodig. De microvertanding is niet te zien op de kappersschaar maar heeft een enorme invloed op het slicen. De kappersschaar zal stroef daar het haar heen gaan, bij een convex geslepen kappersschaar is dat niet zo.

Wil je gaan slicen, ga dan voor een kappersschaar met convex geslepen bladen!

VIII. Hoe onderhoud ik mijn kappersschaar?

Het onderhoud van een kappersschaar is zeer belangrijk, laat je dit achterwege zal de kappersschaar niet meer zo goed werken.  Een kappersschaar kan op verschillende manieren onderhouden worden. Eén manier daarvan is dat u voordat u gaat knippen het haar van uw klant wast. Dit zorgt ervoor dat het makkelijk te knippen is en dat is beter voor uw kappersschaar! De soepelheid van de kappersschaar is ook belangrijk. Hoe u dat kan instellen kunt u zien bij kopje VI.

Maak ook na elke knipbeurt even uw kappersschaar schoon, vaak blijven er na een knipbeurt nog wat kleine haartjes over in jouw kappersschaar. Simpelweg even blazen of met een doekje afnemen is voldoende.

Gebruik je zeer vaak de kappersschaar, gebruik dan speciale olie ontworpen voor scharen. Dit zorgt dat de bladen en scharnieren soepel blijven voor een fijn knipgevoel.

IX. Wat is een kappersschaar met een “coating”?

Een kappersschaar die een coating heeft is automatisch 100% nikkelvrij. Omdat sommige kappers een nikkelallergie hebben zijn gecoate kappersscharen zeer handig. Er zijn ook kappersscharen zonder coating die ook 100% nikkelvrij zijn.
Nikkelallergie komt vaak voor bij veelvoudig gebruik van een kappersschaar die nikkel bevat, dit is geen directe oorzaak voor kapperseczeem.

X. Wat is het verschil tussen maten in kappersscharen (-> “ inches)

Vele kappers gebruiken kappersscharen tussen de 5” en de 6”. Dit zijn de meest gangbare maten omdat ze  niet zo zwaar zijn. De scharen tussen de 5” en 6” worden vaak “allround scharen” genoemd, dat is niet helemaal correct. Die scharen worden het meest gebruikt voor het fijne knipwerk. Grotere kappersscharen worden vaak gebruikt bij het grovere knipwerk. De 7” en de 8” kappersscharen zijn meestal voor “showkappers”. Deze kappersscharen zien er spectaculair uit op het podium en trekt veel aandacht. In de praktijk is een grotere kappersschaar wel minder handig, zeker in de kapsalon waar de kapper al gauw 20.000 knipbewegingen per dag maakt. Hierbij krijg je sneller last van wrijving vanwege het gewicht van de schaar.

Ons hele assortiment kappersscharen vindt je onder de volgende link: Kappersscharen. De meeste verkochte kappersschaar staat hier.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *