Tips tegen droog haar!

  • Geplaatst op
  • Door Annabel
  • 0

Tips tegen droog haar!

Droog haar: iets waar enorm veel mensen last van hebben maar wat enorm vervelend is. Daarom in deze blogpost: tips tegen droog haar!

Droog haar: iets waar enorm veel mensen last van hebben maar wat enorm vervelend is. Je haar voelt niet lekker aan, ziet er dof uit en er is moeilijk mee te werken. Droog haar is dus iets wat we zoveel mogelijk willen voorkomen of zo snel mogelijk willen herstellen. Gelukkig zijn er genoeg trucjes om droog haar tegen te gaan en droog haar goed te verzorgen. In deze blogpost vertellen we wat de beste tips zijn tegen droog haar!

Droog haar: hoe en wat?

Misschien denk je wel: hoe weet ik of ik droog haar heb? Droog haar levert vaak veel ergernissen op. Je haar is dof, pluizig, weerbarstig en onhandelbaar en je haar zit vol met klitten. Als je hier last van hebt, heb je zeer waarschijnlijk last van droog haar.

Om te weten waarom sommige tips werken is het belangrijk om te weten hoe droog haar ontstaat. Droog haar ontstaat door te weinig talg op je hoofdhuid. Het tekort aan talg kan ontstaan door bepaalde omstandigheden waar je niks aan kunt doen, zoals hormoonschommelingen, of door dingen waar je wel wat aan kunt doen, zoals het te vaak je haar wassen of vaak zwemmen in chloor- of zeewater. Droog haar kan ook ontstaan door de slechte conditie van haarschubben. Bij gezond haar sluiten deze haarschubben precies op elkaar aan waardoor er geen vocht uit het haar verdwijnt. Bij beschadigd haar sluiten de haarschubben niet goed en gaat vocht makkelijker uit je haar. Je haar verliest vocht en droogt uit. 

Er zijn meerdere tips om droog haar te verminderen en het haar zo snel mogelijk weer gezond te maken. Deze hebben we voor jou op een rijtje gezet!

Was je haar niet te vaak

Eén van de genoemde oorzaken van droog haar is een tekort aan talg. Talg houdt je haar namelijk ‘vettig’ en voorkomt daarmee droog haar. Door vaak je haar te wassen met shampoo verwijder je telkens weer talg en natuurlijke oliën van de hoofdhuid. De weggewassen talg kan dan niet meer door je haar opgenomen worden en je haar wordt droog. Was maximaal 2 à 3 keer per week je haar!

Laat je puntjes knippen

Als je droog haar hebt, heb je waarschijnlijk ook last van gespleten haarpunten. Door deze puntjes er af te laten knippen oogt je haar een stuk gezonder en minder droog. Bovendien voorkom je zo dat je gespleten haarpunten nog verder splijten. 

Onderga geen chemische behandelingen

Chemische haarbehandelingen, zoals verven en permanenten, kunnen heel aanlokkelijk zijn omdat je je haar natuurlijk zo mooi mogelijk wilt. Deze behandelingen zijn echter heel intensief voor je haar. Als je al droog haar hebt kun je een chemische behandeling toch echt beter laten zitten. Een chemische behandeling zal je droge haar alleen maar meer beschadigen en zeker niet herstellen. Als je gezond haar hebt kun je wel een chemisch behandeling ondergaan, maar zorg dan wel voor een goede verzorging na de chemische behandeling om droog haar te voorkomen. Gebruik bijvoorbeeld een After Color na het verven. Het beste voor je haar is natuurlijk om helemaal geen chemische behandeling te ondergaan. Zorg anders dus voor een goede verzorging!

 

Vermijd hittetools

Hittetools kunnen hoge temperaturen bereiken. Het vermijden van deze hittetools is een goede tip om droog haar te voorkomen of te herstellen. De hitte van hittetools trekt namelijk het vocht uit je haar terwijl je haar dat vocht juist nodig heeft. Als je toch hittetools wil gebruiken, probeer dan een zo laag mogelijke temperatuurstand te gebruiken. Het stylen van het haar zal dan iets meer tijd kosten, maar je haar raakt wel minder beschadigd. Gebruik daarnaast ook altijd een hittebeschermer!

Gebruik een goede borstel

Het beste voor je haar is om een borstel met flexibele borstelharen te gebruiken, bij voorkeur met varkens- of zwijnenhaar. Flexibele borstelharen buigen mee en zijn zachter voor je haar. Ze sluiten de haarschubben zodat je droge haar beter kan herstellen en hydrateren. Je moet overigens niet te vaak je haar borstelen, want daarmee kun je je haar beschadigen. Investeer ook in een goede borstel, bijvoorbeeld van Tangle Teezer of Mason Pearson, om beschadiging tijdens het borstelen te minimaliseren.

Zwem niet te veel in chloor- en zeewater

Zoals gezegd kan het regelmatig zwemmen in chloor- of zeewater ook leiden tot droog haar. Zout en chloor zijn namelijk agressief voor de natuurlijke beschermlaag van het haar en kunnen zo het haar beschadigen. Als je toch het water in wil, gebruik dan een beschermende spray, bijvoorbeeld die van Wella of van Goldwell, of zorg ervoor dat je haar niet nat wordt. Houdt je haar dus droog om droog haar te voorkomen ;))

Ga niet onder de zonnebank (of in elk geval niet te vaak)

Zonlicht en UV-licht van de zonnebank kunnen het haar flink uitdrogen. Als je gaat zonnen, zij het onder de zon of onder de zonnebank, moet je je haar daarom altijd beschermen met een hittebeschermer (ook hiervoor zijn de beschermende sprays van Wella en Goldwell uitermate geschikt). Het haar krijgt zo een beschermlaag waar zonlicht en UV-licht niet (of minder) doorheen kunnen dringen. 

Gebruik geen haarproducten met alcohol

Alcohol komt best vaak voor in haarproducten omdat het een effectieve reiniger is. Alcohol is echter zo effectief dat het ook talg en natuurlijke oliën wegwast waardoor je haar dat niet meer op kan nemen. Alcohol droogt je haar dus uit en vervaagt daarnaast de kleur. Er zijn overigens soorten alcohol die het haar niet uitdrogen: Behenyl alcohol, Cetearyl alcohol, Cetyl alcohol, Lauryl alcohol, Myristyl alcohol en Stearyl alcohol.

Drink voldoende

Genoeg drinken is altijd belangrijk, ook als je geen droog haar hebt. Maar als je droog haar hebt, kan dat wel een extra stimulans zijn om daadwerkelijk aan de 1,5 à 2 liter per dag te komen. Genoeg water drinken is nodig om de vochtbalans van het haar op peil te houden en genoeg vocht in je lichaam te hebben. 

Gebruik haarproducten speciaal voor droog haar

Er zijn enorm veel producten die speciaal ontwikkeld zijn voor droog haar. Dit zijn vaak hydraterende shampoos aangezien droog haar vocht nodig heeft. Haarproducten tegen droog haar werken meestal op één van de volgende twee manieren:

  • Het product brengt een beschermlaagje aan om elk haartje zodat er geen vocht uit het haar kan ontsnappen
  • Het producten voegt stoffen toe aan het haar die vocht in je haar trekken

Ook wij bieden veel producten aan voor droog haar. Ons aanbod bestaat uit shampoos, conditioners, haarmaskers, haartreatments en een haarolie die allemaal het haar hydrateren en droog haar tegengaan.

Vraag je kapper om advies

Je kapper kan jouw haarconditie en -structuur het beste inschatten en zo een passend advies geven. Iedereen heeft namelijk weer ander haar, dus een persoonlijk advies, afgestemd op je eigen haar, is dan het allerbest. 

Droog haar is erg vervelend, maar zoals je ziet zijn er genoeg manieren om droog haar te voorkomen, te herstellen of te minimaliseren. Hopelijk zitten er dingen bij die ook voor jou werken zodat je geen last meer hebt van dat vervelende droge haar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *