Tips tegen vet haar

  • Geplaatst op
  • Door Annabel
  • 0

Tips tegen vet haar

Vet haar is een veelvoorkomend verschijnsel, maar het liefst willen we er niet mee gezien worden. Daarom in deze blogpost tips tegen vet haar!

Glimmend haar wat plat op je hoofd zit, vies aanvoelt en soms ook nog een onaangenaam geurtje heeft: vet haar. De een heeft er meer last van de ander, maar iedereen heeft het wel eens meegemaakt. Vet haar is niet fijn om te hebben, maar gelukkig zijn er een aantal handige tips om minder (snel) vet haar te krijgen!

Hoe ontstaat vet haar?

Overal op je lichaam zitten haren en bij al deze haren zitten ook talgklieren. Talg wordt geproduceerd om je lichaam te beschermen tegen infecties en bacteriën. Ook houdt talg het haar soepel en gezond. Talg is dus hartstikke effectief, maar bij overtollige talgproductie kan je last krijgen van een vette hoofdhuid, vet haar of zelfs vette roos. Dit is een natuurlijk proces, dus helemaal van vet haar afkomen wordt moeilijk, maar je kan wel een aantal dingen doen om minder snel vet haar te krijgen.

Er zijn verschillende oorzaken voor overtallige talgproductie. Als je deze oorzaken weet, kan je er misschien achter komen wat bij jou de oorzaken zijn. Op deze manier weet je ook of je er wat aan kan doen en als dat het geval is wát je er aan kan doen. Veelvoorkomende oorzaken voor haar dat snel vet wordt zijn:

– Stress

– Hormonale periode (aangekomen in pubertijd, menstruatie, zwangerschap, overgang)

– Erfelijke aanleg

– Warm weer

– Ongezond eten

– Verkeerde verzorgingsproducten of verkeerd gebruik van verzorgingsproducten

– Met je handen aan je haar zitten

Zoals je ziet is er aan sommige oorzaken niet zoveel te doen, maar aan andere oorzaken wel. Probeer eens wat gezonder te eten als je vaak ongezond eet en probeer stress te vermijden. Probeer ook eens zo min mogelijk met je handen aan je haar te zitten en wordt er bewust van hoe vaak je dat normaal eigenlijk doet!

Tips tegen vet haar

Minder (vaak) shampoo gebruiken

Was niet elke dag je haar! Door elke dag je haar te reinigen en de shampoo lekker in te masseren, stimuleer je de aanmaak van talg. En meer talg betekent sneller vet haar waardoor je het weer gaat wassen en je niet meer kan stoppen met vaak je haren wassen. Houd het op 2 à 3 keer per week een wasbeurt. Te vaak je haar wassen heeft bovendien nog meer nadelen, zoals uitdroging van het haar. Overigens, als je ineens overgaat van elke dag je haar wassen naar een paar keer per week je haar wassen zal je niet meteen effect merken. Je haar moet hieraan wennen en op den duur zal je (als het goed is) merken dat je haar steeds minder snel en minder vet wordt. Gebruik bij een wasbeurt ook niet te veel shampoo. Dit is nergens voor nodig: een klein beetje is genoeg.

Minder heet douchen

De talgproductie wordt ook gestimuleerd door een hoge temperatuur. Hoe warmer het is, hoe meer talg er geproduceerd wordt. Dit is een van de de redenen dat je in de zomer waarschijnlijk meer last hebt van vet haar dan in de winter. Een makkelijke manier om toch net iets minder snel en minder vet haar te krijgen!

Houd je handen thuis

Veel mensen zitten vaak letterlijk met hun handen in het haar. Het is voor velen zelfs een soort gewoonte waarvan we niet eens meer bewust zijn dat we het doen. Je handen zijn overigens relatief vet, dus je haar wordt ook sneller vet door vaak met je handen aan je haren te friemelen. Probeer dus echt zoveel mogelijk van je haar af te blijven. Doe desnoods je haar in een staart of een knot, dan heb je over het algemeen minder de neiging om vaak aan je haar te zitten.

Geen hoofdhuidmassages meer

Als de hoofdhuid gemasseerd wordt, wordt de talgproductie gestimuleerd. Dit komt doordat een massage van de hoofdhuid de bloedsomloop stimuleert en een goede doorbloeding voor meer talg zorgt. Onder een hoofdhuidmassage valt ook het goed inmasseren van je shampoo! Probeer bij het wassen van je haar de shampoo niet te veel in te masseren bij de hoofdhuid, maar het gewoon rustig te verdelen!

Borstelen voelt voor je hoofdhuid ook aan als een soort massage. Borstel je haar dus niet te vaak. Bovendien zorgt een borstel ervoor dat vet van je hoofdhuid verspreid wordt over je haar waardoor je haar er vetter uitziet.

Verschoon je kussensloop

Een simpele manier om vet haar zoveel mogelijk te voorkomen is het regelmatig verschonen van je kussensloop. Je ligt natuurlijk de hele nacht lekker te woelen op je kussensloop waardoor je kussensloop onder de productresten en talgresten komt te zitten. Als je hier weer met je schone haar op gaat liggen, is je haar natuurlijk snel weer vies en vet. 

Eet gezond en drink veel water

Letten op je voeding is voor veel dingen goed, waaronder om minder vet haar te krijgen. Als je veel vet eten eet, is je haar waarschijnlijk ook vetter. Er zijn ook zeker gezonde vetten, zoals vetten in vis of olijfolie. Dit zijn onverzadigde vetten en zijn zelfs nodig om een gezond lichaam te hebben. Te veel van deze vetten is natuurlijk ook niet goed, maar pas vooral op met verzadigde vetten in bijvoorbeeld chips, junkfood en roomboter. Deze vetten zijn niet goed voor je lichaam en zorgen voor sneller vet haar. 

Drink ook veel water om de hoofdhuid te hydrateren. Een goed gehydrateerde hoofdhuid is niet droog waardoor talgklieren minder talg hoeven te produceren om de hoofdhuid niet uit te laten drogen.

Gebruik de goede haarverzorgingsproducten

Het is belangrijk de juiste producten te gebruiken om het haar optimaal te kunnen verzorgen. Gebruik een shampoo en conditioner die passen bij jouw haartype. Als jij haar hebt dat snel vet is, is het handig om dan ook een shampoo en conditioner te gebruiken die vet haar tegengaan.

Een echte aanrader tegen vet haar is de Imperity Impevita Anti-Dandruff/Greasy Shampoo. Deze shampoo werkt uitstekend tegen vet haar en gaat bovendien roos tegen. De shampoo bevat natuurlijke ingrediënten en is vrij van sulfaten en parabenen. De natuurlijke ingrediënten zorgen voor een natuurlijk herstel van de haarstructuur. Dankzij deze shampoo ziet je haar er weer fris uit en voelt het ook schoon aan.

KIS Kera Clean Volume Shampoo is ook een goede shampoo tegen vet haar. Het is een intensief reinigende shampoo die overtollig vet van de hoofdhuid verwijdert. Ook ongewenste mineralen en zouten als chloor en zeewater worden verwijderd. De shampoo droogt de hoofdhuid hierbij niet uit en de kleur wordt niet aangetast. Bovendien geeft de shampoo je haar langdurig volume. 

Gebruik droogshampoo

Met droogshampoo maak je je haar eigenlijk niet minder vet, maar het verbergt de vetheid. Droogshampoo gebruik je om je haar snel op te frissen en zo een wasbeurt uit te stellen. Droogshampoo absorbeert talg waardoor je haar er niet meer vet uitziet. Gebruik droogshampoo overigens niet te vaak: maximaal één keer tussen twee wasbeurten in!

Lees alles over droogshampoo in deze blogpost!

Er zijn dus best wat dingen die je kan doen om minder vet haar te krijgen, waaronder hele simpele dingen. Probeer eens wat uit en kijk of het voor je werkt! Hierbij is het wel belangrijk om iets voor langere tijd uit te proberen. Na één week zal je namelijk nog geen verschil zien, dat zal geleidelijk gaan. Heb dus geduld en hopelijk heb je dan minder last van snel vet haar!

Dat was hem weer. 

Tot de volgende.

Annabel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *