Een probleem waar veel mensen last van hebben en iedereen zo snel mogelijk van af wil zijn: schilfers in je haar, oftewel roos. In deze blogpost wordt uitgelegd wat roos is, waardoor het veroorzaakt wordt en wat je er tegen kan doen!
Een probleem waar veel mensen last van hebben en iedereen zo snel mogelijk van af wil zijn: schilfers in je haar, oftewel roos. De witte schilfertjes die zichtbaar zijn op je haar (en vervolgens wellicht op je kleding) zijn vaak een doorn in het oog en daarom deze blogpost. Hierin wordt namelijk uitgelegd wat roos is, waardoor het veroorzaakt wordt en vooral ook wat je er tegen kan doen!
Wat is roos en hoe wordt het veroorzaakt?
Roos bestaat uit witte of gele huidschilfertjes op de hoofdhuid die zich verspreiden over het haar en ook op je kleding kunnen vallen. Dit kan er wat onverzorgd uitzien (ook al heeft het er weinig mee te maken!) en het kan jeuk en irritaties opleveren. Vervelend dus, maar hoe ontstaat roos? Je hoofdhuid is constant bezig met het vernieuwen van cellen waarbij de oude cellen loslaten. Bij een gezonde hoofdhuid is dit proces niet zichtbaar, maar de oude cellen kunnen zich ook ophopen en zich vormen tot huidschilfers. Dit gebeurt als je roos hebt wat inhoudt dat de celvernieuwing sneller gaat dan normaal. Versnelde celvernieuwing wordt veroorzaakt door een schimmel genaamd Malassezia Globosa. Deze schimmel is van nature aanwezig op de hoofdhuid, dus geen zorgen :). Daarnaast beschikt de hoofdhuid over bepaalde gisten die ook van nature aanwezig zijn. Zodra de schimmel en de gisten uit evenwicht raken, ontstaat er een vicieuze cirkel. De gisten voeden zich namelijk met talg, terwijl talg de hoofdhuid moet beschermen. De talgklieren gaan hierdoor harder werken op de hoofdhuid gezond te houden. De gisten produceren ondertussen vetzuren die de hoofdhuid irriteren en de hoofdhuid reageert door het proces van celvernieuwing te versnellen. Het gevolg: ophopende cellen en dus een schilferende hoofdhuid. Roos gaat dus vaak samen met snel vet wordend haar omdat de talgklieren dus harder aan het werk gezet worden. Door deze extra talg plakken de schilfers ook nog eens meer aan elkaar, wat tevens meer jeuk kan veroorzaken.
De oorzaak van het uit balans raken van de schimmel en de gisten verschilt per persoon. Het is niet precies duidelijk waarom het vernieuwingsproces bij de een sneller gaat dan bij de ander, maar er zijn verschillende mogelijke oorzaken aan te wijzen. Zowel interne als externe factoren spelen een rol. Je lichaam is bijvoorbeeld erg gevoelig voor stress, slaapgebrek en overbelasting en ook je hoofdhuid kan erop reageren door uit balans te raken. Daarnaast kunnen vervuiling, het gebruik van de verkeerde haarproducten, droge lucht en nog meer externe factoren bijdragen aan huidschilfers.
Wat kan ik doen tegen roos?
Je wilt natuurlijk zo snel mogelijk van die vervelende schilfertjes af zijn, maar hoe doe je dat? Er zijn verschillende dingen waar je op kunt letten.
Gebruik de juiste haarproducten
Dit klinkt misschien heel logisch, maar het is belangrijk dat je de juiste haarproducten gebruikt. Het gaat hierbij niet alleen om je shampoo, maar ook om stylingsproducten en andere verzorgingsproducten. Op deze manier blijft het haar optimaal gevoed en verzorgd en zal het minder snel uit balans raken. Als je last hebt van roos, gebruik dan een goede anti-roos shampoo die de huid kalmeert en de schilfertjes verwijdert. Zo komt de hoofdhuid tot rust en kan het evenwicht hersteld worden. Een aantal van onze favorieten:
- Imperity Mi Dollo Di Bamboo Anti-Dandruff Greasy Shampoo is verrijkt met veel natuurlijke ingrediënten om het haar niet alleen roosvrij te maken, maar ook te verzorgen, voeden en hydrateren.
- Goldwell Dualsenses Scalp Specialist Anti-Dandruff Shampoo kalmeert de hoofdhuid om roos te verwijderen, tegelijkertijd gaat de shampoo kleurvervaging tegen.
- Indola Care Dandruff Shampoo reinigt het haar op milde wijze en verzacht het haar om de schilfers tegen te gaan.
- Redken Scalp Relief Dandruff Shampoo verhelpt een geïrriteerde hoofdhuid terwijl het haar gehydrateerd, soepel, glad en glanzend wordt gemaakt.
- L’Oreal Serie Expert Instant Clear Pure Shampoo reinigt het haar diep met een antibacteriële werking om het haar roosvrij te maken en een fris gevoel achter te laten.
Je gebruikt een anti-roos shampoo op dezelfde manier als andere shampoos, maar vaak moet deze iets langer inwerken, meestal zo’n vijf minuten, om de herstellende ingrediënten optimaal hun werk te kunnen laten doen. Na ongeveer twee weken kun je de anti-roos shampoo in stapjes vervangen door een milde shampoo. Vervang eerst één wasbeurt in de week door de normale shampoo en bouw het zo langzaam verder op totdat je de anti-roos shampoo niet meer nodig hebt. Het is verstandig langzaam deze overstap weer te maken omdat anti-roos shampoo minder verzorgend voor het haar werkt dan milde shampoos. Gebruik na de shampoo een bijpassende conditioner voor het optimale resultaat. Daarnaast zijn er nog een hoop andere verzorgingsproducten die roos tegengaan, bijvoorbeeld:
- Goldwell Dualsenses Scalp Specialist Sensitive Soothing Lotion is een verzachtende lotion die huid en haar hydrateert en jeuk en irritatie minimaliseert door de hoofdhuid te kalmeren.
- Wella Invigo Senso Calm Mask is een haarmasker die de gevoelige hoofdhuid kalmeert en de natuurlijke balans herstelt.
- Medavita Puroxine Anti-Dandruff Lotion is een intensieve behandeling in de vorm van ampullen met herstellende eigenschappen.
- CHI Tea Tree Oil Soothing Scalp Spray werkt snel tegen allerlei hoofdhuidproblemen. Het ontstopt de poriën, brengt het vochtgehalte in balans, beschermt het haar en laat het haar glanzen.
Stop met krabben 🙂
Bij roos komt vaak ook irritatie en jeuk op de hoofdhuid. De verleiding om te krabben is dan groot, maar door te krabben wordt de talgproductie gestimuleerd. Dit kan leiden tot nog meer huidschilfers terwijl je er juist van af wil. Gebruik bijvoorbeeld één van de eerder genoemde producten om de jeuk te verlichten.
Borstel je haar met een schone borstel
Je borstel komt al snel vol te zitten met vet, stylingsresten en andere viezigheden die je zo je haar in borstelt. Maak je borstel daarom regelmatig schoon om build-up en nog meer huidirritatie te voorkomen!
Stel chemische behandelingen uit
Chemische behandelingen, zoals een kleurbehandeling of permanenten, beschadigen het haar wat het herstelproces verlengt. Als je last hebt van roos dan is het dus verstandig je chemische behandeling iets uit te stellen en de hoofdhuid de tijd te geven de balans weer op orde te krijgen.
Voorkom build-up in je haar
Wellicht zijn de schilfertjes waar je last van hebt geen roos, maar tekenen van build-up. Build-up is een opstapeling van achtergebleven restjes in het haar. Deze restjes kunnen bestaan uit productresten, maar ook zweet, stof en andere viezigheden. Deze resten kunnen doorgaans verwijderd worden met een goede wasbeurt, maar sommige shampoos reinigen niet genoeg om alle resten te verwijderen. In dat geval is het aan te raden 1 à 2 keer per maand een grondig reinigende shampoo te gebruiken: een clarifying shampoo. De schilfertjes die ontstaan door build-up zijn overigens niet hetzelfde roos. Roos bestaat uit huidschilfertjes en build-up heeft een andere, vettige substantie wat achter je nagels blijft zitten als je over je hoofdhuid krabt. Wellicht ligt de oplossing dus dichterbij dan je denkt en is een clarifying shampoo wat je nodig hebt! Lees in de vorige blogpost alles over de oorzaken en herkenningspunten van build-up, hoe je het kan verwijderen én hoe je het kan voorkomen!
Hopelijk geeft dit wat meer inzicht in alles rondom die vervelende schilfertjes en kom je er snel van af! Als je last hebt van (heftige) roos die blijft aanhouden, neem dan contact op met je huisarts voor medisch advies.